NOS Schaatsen

Uitstekend begin Wüst, Leenstra gediskwalificeerd

  • ANP
    Exit voor Marrit Leenstra na diskwalificatie op de 500 meter
  • NOS
    Marrit Leenstra treurt nadat ze is gediskwalificeerd op de NK allround

Ireen Wüst is de KPN NK allround uitstekend begonnen. De drievoudig kampioene zette met afstand de snelste tijd neer op de 500 meter: 39,17. Voor Marrit Leenstra is het toernooi al voorbij. De rijdster van Team Corendon maakte de tweede valse start in de rit tegen Sanne van der Schaar en werd gediskwalificeerd.

Topfavoriete Wüst zag Annouk van der Weijden op 0,51 seconden achter haar eindigen. Jorien Voorhuis noteerde de derde tijd: 39,73. Regerend kampioene Yvonne Nauta werd in een persoonlijk record dertiende op 1,41 van Wüst. Ter vergelijking: op de 3.000 meter (later vandaag op het programma) is dat een achterstand van 8,46 seconden.

"Het wordt nog heel spannend, maar het is zonde dat Marrit er zo uitgeschoten wordt", aldus Wüst. Of de winnares nu al bekend is? "Dat weet ik niet hoor. Ik moet nog drie afstanden rijden", zei ze bescheiden. Wüst kan dit weekend voor het eerst sinds 2009 kampioene worden. In de laatste vijf jaar nam ze slechts één keer deel aan dit toernooi.

Leenstra gaat door

Grote domper was er voor Leenstra. Door haar diskwalificatie moet ze ook de EK allround uit haar hoofd zetten. Leenstra erkende na afloop dat ze fout zat. Ze kwam met haar schaats over de lijn. "Ja dat mag niet gebeuren. Ik neem het de starter niet kwalijk", zei ze. Leenstra liet weten nog wel de andere afstanden te gaan rijden. "Ik wil die kilometers gewoon in de benen hebben."

Als Leenstra zich zou kwalificeren voor de EK allround, had ze al bedacht wat ze met het prijzengeld wilde doen. "Ik wilde het geld aan Amnesty International schenken. Dan had ik het idee dat ik iets positiefs had kunnen doen voor de mensenrechten in Rusland en daarbuiten. Dat gaat nu niet door. Misschien zijn er andere die het van mij overnemen."

De beste drie rijdsters van het Nederlands kampioenschap kwalificeren zich voor de Europese kampioenschappen in Tsjeljabinsk (10 en 11 januari).

Uitslag van de 500 meter op de NK allround

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl