Arnold Vanderlyde
NOS Sport

Vanderlyde: Ali was voor heel zwart Amerika een voorbeeld

Een voorbeeld, een inspirator, de grootste sportman uit de geschiedenis. Het overlijden van Muhammad Ali maakt diepe indruk op voormalig bokser Arnold Vanderlyde. "Hij was groter dan zijn sport."

Als jongen van 15 begon Vanderlyde met boksen. Maar in de ring liep hij tegen problemen aan. Zo had hij geen vertrouwen en weinig zelfbeheersing. Hij kreeg dan ook veel tikken te verduren. "In de avond lag ik op bed en vroeg ik mezelf af: wat moet ik doen? Ik wil echt bokser worden."

"Mijn gedachten gingen naar Ali. Hij was voor mij een ongelooflijk voorbeeld. Hij liet me zien dat je moet bewegen om klappen te voorkomen", vertelt Vanderlyde.

Hij vervolgt: "Eigenlijk heb ik altijd die stijl aangehouden. Ik ben geen Ali geworden, integendeel. Hij is de grootste sportman uit de geschiedenis. Maar hij heeft me geleerd veilig te acteren in de ring."

Arnold Vanderlyde na een overwinning tijdens de Olympische Spelen 1992 in Barcelona, waar hij zijn derde bronzen medaille won

Vanderlyde groeit op met drie broers. Zij moeten niets van Ali weten. Volgens hen heeft hij een te grote mond. Vanderlyde: "Maar ik voelde meteen aan dat hij daarmee een boodschap vertelde. Hij liet mensen inzien dat je in jezelf moet geloven. Daarin was hij een voorbeeld voor iedereen."

Ontmoeting

Als bokser heeft Vanderlyde het voorrecht om zijn idool twee keer te ontmoeten. Voor het eerst in 1984 tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles, waar de Nederlander brons haalde. "Dat was een kort moment, maar uitzonderlijk. Hij vertelde dat hij mij volgde als bokser. Je hebt het redelijk goed gedaan, zei hij toen tegen me."

Vanderlyde: Ali noemde me de 'Tall one'

Jaren later, in 1997, loopt Vanderlyde Ali in de wandelgangen van een titelgevecht van Mike Tyson tegemoet. "Ik schudde zijn hand, vertelde dat hij mijn grote sportheld was en vroeg of ik met hem op de foto mocht. Hij vertelde dat hij me nog herinnerde van de Spelen van 1984. Dat was een heel bijzonder moment."

"Ik wil de invloed van Ali ook verder trekken dan alleen de sport", vertelt Vanderlyde. "Ali was voor heel zwart Amerika een voorbeeld. Hij wilde gerechtigheid, gelijkheid en respect. Zijn boodschap was: accepteer me wie ik ben, als bokser, maar bovenal als mens en persoon."

De favoriete Ali-quote van Vanderlyde
Muhammad Ali

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl