NOS Wielrennen

Dumoulin: Nibali koos verkeerd moment

Dumoulin: Nibali viel op verkeerde moment aan

Een Nederlander in de roze trui tijdens de Giro d'Italia is al bijzonder. Dat hij ook nog de concurrentie aanvalt in de eerste de beste bergrit, is helemaal uitzonderlijk. Maar Tom Dumoulin deed het in de zesde etappe, waarin hij zijn marge op topfavorieten Vincenzo Nibali, Mikel Landa en Alejandro Valverde vergrootte.

Koeltjes analyseerde hij de zesde etappe. "Ik had deze vorm niet verwacht", was zijn eerste reactie.

Langer in het roze

Aanvallen behoorde vooraf niet tot zijn strijdplan, maar een kans deed zich voor. Nibali demarreerde en Sky reed vervolgens het gat dicht. "Toen zag ik een mogelijkheid. Nibali koos een verkeerd moment, denk ik." De vooruitzichten zijn goed, met de lange tijdrit (40 kilometer) van zondag voor de boeg. "Normaal gezien zou ik nog een paar dagen langer in het roze kunnen rijden."

Ritwinnaar Tim Wellens gaf achteraf in zijn interview nog wat meer cachet aan het optreden van Dumoulin. "Het idee van onze aanval op zeventig kilometer van de finish kwam van Pim Ligthart en van Dumoulin." De rozetruidrager zag geen gevaar in Wellens, die ruim een kwartier achter stond in het klassement. En Wellens kon op die manier mooi de bonificatieseconden voor zich opeisen, zodat die niet naar de concurrentie zouden gaan.

Wellens had nog een extra pluim voor Ligthart. "Zonder hem was dit niet gelukt." De Nederlander verrichtte beulswerk op het vlakke en mede daardoor begon het groepje-Wellens met een voorsprong van zeven minuten aan de vijftien kilometer lange slotklim.

Klassement na etappe 6

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl