NOS Voetbal

Groeibriljant Cerny wil van waarde zijn in titelduel

Cerny wil ook in titelduel van waarde zijn

Tegen FC Twente, precies een week geleden, brak de pas 18-jarige Václav Cerny de wedstrijd open voor Ajax. Daarmee betaalde hij het vertrouwen van trainer Frank de Boer terug. Is dat genoeg om ook de eventuele kampioenswedstrijd tegen De Graafschap te spelen? "Ik hoop het. Mijn gevoel zegt dat het zou kunnen."

Cerny staat te boek als een van de grote talenten van de Amsterdamse Toekomst. Hij kwam dit seizoen al in actie voor drie verschillende elftallen: de A1, Jong Ajax en dus het eerste elftal. "Voor sommige mensen is dat misschien raar", beseft de buitenspeler, die in zijn geboorteland de afgelopen drie seizoenen werd uitgeroepen tot Tsjechisch talent van het jaar.

"Maar voor mij is het juist goed. Natuurlijk speel ik liever vast in het eerste. Maar als dat niet kan, dan wil ik beter worden in Jong Ajax. En soms moet ik de A1 helpen in belangrijke wedstrijden. Dat hoort erbij en dat accepteer ik. Ik ben jong en moet zoveel mogelijk spelen."

Vaclav Cerny na zijn doelpunt tegen FC Twente

Taart

Dat gebeurde vorige week dus in de hoofdmacht van Ajax. "Dat was fantastisch. De eerste keer in de basis en ik was gelijk belangrijk. Goals maken en assists leveren, dat is doel nummer een voor mij. Dan ben je belangrijk voor het team."

Met zijn optreden bewees de Tsjech, die van aanvoerder Davy Klaassen vanwege zijn goal moest trakteren op taart, zijn ploeg een belangrijke dienst. Zondag moet in Doetinchem de laatste horde worden genomen door Ajax.

"We zijn gefocust op ons doel en dat is de wedstrijd winnen. Dan is het klaar", aldus Cerny, die eerder dit seizoen al matchwinner werd in de Europa League-wedstrijd tegen Celtic. Vlak voor tijd maakte hij in Glasgow als invaller het winnende doelpunt.

Spanning

"Ik merk geen andere spanning dan voor een andere wedstrijd. Buiten het veld praten we soms over het kampioenschap, maar we moeten het binnen de lijnen laten zien", vervolgt hij. En dan dagdromend: "5-0 in de eerste helft, dan lekker afmaken en dan kampioen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl