Kim Polling (wit) in actie tegen Iljana Marzok op de EK judo

Polling bereikt halve finales, Nederlands onderonsje in herkansing

Kim Polling heeft zich op de EK judo in het Russische Kazan eenvoudig geplaatst voor de halve finales in de klasse tot 70 kilogram. Anicka van Emden en Juul Franssen treffen elkaar in de herkansingen in de klasse tot 63 kilogram.

Regerend Europees kampioene Polling won in de kwartfinales met waza-ari van de Spaanse Maria Bernabeu. De 25-jarige judoka begon voortvarend aan het toernooi. Na een bye in de eerste ronde, klopte ze in haar tweederondepartij al na 25 seconden de Duitse Iljana Marzok met ippon.

In de halve finales treft ze de Française Gevrise Émane, een geduchte tegenstandster. De acht jaar oudere Française won vorig jaar voor de derde keer de wereldtitel en pakte al vier keer EK-goud. Ze troffen elkaar twee keer en beiden wonnen een partij.

Juul Franssen

Van Emden treft Franssen in herkansingen

Een van de herkansingspartijen in de klasse tot 63 kilogram wordt een Nederlands onderonsje. Van Emden judoot daarin tegen Franssen om een plek in de strijd voor het brons.

De 29-jarige Van Emden verloor in de kwartfinales met een straf verschil van de Italiaanse Edwige Gwend. Van Emden was goed begonnen in Kazan: in de tweede ronde won ze met ippon van de Britse Amy Livesey.

Franssen was in haar kwartfinale niet opgewassen tegen de regerend wereldkampioene Tina Trstjenjak en verloor met waza-ari. Franssen was bezig aan een goed toernooi: Busra Katipoglu uit Turkije werd in de tweede ronde met ippon (armklem) verslagen en in de eerste ronde rekende ze eenvoudig af met de Kroatische Marijana Miskovic.