Kim Polling gaat op voor haar vierde Europese titel
NOS Sport

EK judo in het teken van Rio

Nederlandse judoka's doen het vaak goed op de EK. Vorig jaar keerden de Nederlandse judoka's met driemaal goud en tweemaal brons naar huis. Dit jaar, in het Russische Kazan waar het toernooi vandaag begint, zijn goede resultaten echter belangrijker dan ooit omdat er veel punten te verdienen zijn in het kwalificatietraject richting Rio de Janeiro.

Henk Grol (-100 kilogram), Kim Polling (-70 kilogram) en Marhinde Verkerk (-78 kilogram) verdedigen hun titel. Kim Polling geldt als torenhoge favoriet in haar klasse. Ze kan voor de vierde keer Europees kampioene worden.

Spelen belangrijker

In februari maakte de judobond bekend bekend welke judoka's per gewichtsklasse genomineerd zijn om naar de Olympische Spelen te gaan. De uitverkorenen moeten nog wel zorgen dat zij eind mei hoog genoeg staan op de wereldranglijst. Voor directe kwalificatie moeten de mannen bij de eerste 22 in hun gewichtsklasse staan, de vrouwen bij de beste 14.

Er zijn nog vier toernooien waar de Nederlandse judoka's punten kunnen verdienen. Het eerste is dit EK.

De meeste Nederlandse judoka's hebben een goede uitgangspositie. Zo kon Noël van 't End het zich zelfs permitteren de EK over te slaan omdat hij te veel last heeft van een blessure. Met het oog op de Olympische Spelen, komende zomer in Rio de Janeiro, wil de nummer drie van de wereldranglijst in de gewichtsklasse tot 90 kilogram geen risico's nemen.

De Wit vecht voor kans

Voor Frank de Wit ligt dat anders. De 20-jarige wereldkampioen bij de junioren staat, nadat hij een aantal weken niet heeft kunnen judoën door een gebroken rib, nu 23ste op de olympische ranglijst. Een goede prestatie bij de EK is voor hem noodzakelijk.

Ook Henk Grol is nog niet helemaal zeker van zijn olympische plek. Hij werd de afgelopen tijd geplaagd door blessures en kan een mooi resultaat wel gebruiken.

Bij de vrouwen is Sanne Verhagen op de weg terug na een zware blessure. In oktober scheurde ze haar hamstring af en leek haar olympische droom in duigen te vallen. Vorige maand deed ze voor het eerst weer mee aan een toernooi in Turkije. Op een medaille rekent de judoka, die uitkomt in de categorie tot 57 kilogram nog niet. Ze wil vooral wedstrijdritme opdoen.

Nederlandse deelnemers bij de mannen

Naam Klasse
Jeroen Mooren tot 60 kg
Sam van 't Westende tot 73 kg
Dex Elmont tot 73 kg
Frank de Wit tot 81 kg
Henk Grol tot 100 kg
Michael Korrel tot 100 kg
Roy Meyer boven 100 kg

Nederlandse deelnemers bij de vrouwen

Naam Klasse
Sanne Verhagen tot 57 kg
Anicka van Emden tot 63 kg
Juul Franssen tot 63 kg
Kim Polling tot 70 kg
Marhinde Verkerk tot 78 kg
Guusje Steenhuis tot 78 kg
Tessie Savelkouls boven 78 kg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl