NOS Schaatsen

Orie was al tijden aan het piekeren over Koelizjnikov

Orie was al tijden aan het piekeren over Koelizjnikov

Door de positieve dopingtest van Pavel Koelizjnikov zijn er wat Jac Orie betreft enkele puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Toch had de coach van Kjeld Nuis, de grootste concurrent van de Rus, het bericht niet zien aankomen.

"Als ik heel eerlijk moet zijn, dan heb ik er de laatste twee maanden best over zitten piekeren waar nou dat verschil zit tussen Pavel Koelizjnikov en de rest van de wereld", zegt Orie.

​Als je meldonium nodig hebt, heb je een groot probleem met je gezondheid. En dat geef je dan aan topsporters. Kom op, hé. Dat kan er bij mij niet in.

Jac Orie

"Ik heb gekeken waar hij zijn winst pakte. Dan zie je dat hij in een bepaald stuk van de 500 en de 1.000 meter een hele bijzondere winstmarge heeft. Dan pakt hij ineens 25 watt op de rest van het veld."

"Dan ga je er in eerste instantie van uit dat het te maken heeft met een andere trainingsmethode. Of erfelijke aanleg. Ik was al bezig een strategie te vinden om dat gat te dichten. En dan dit. Ja, dan beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen."

Jac Orie

Orie denkt niet dat Koelizjnikov het verboden middel meldonium om gezondheidsredenen tot zich nam. "Dat geef je niet zomaar aan een jong iemand. En dan voor een aantal jaren. Als je dat middel nodig hebt, dan heb je een heel groot probleem met je gezondheid. En dat geef je dan aan topsporters. Kom op, hé. Dat kan er bij mij niet in."

Hoewel de ontmaskering van de Rus slecht is voor het imago van de schaatssport, is Orie ook opgelucht. "Waar ik heel erg blij om ben, is dat het systeem dit soort mensen eruit filtert. Er is dus een vangnet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl