NOS Schaatsen

Kramer na twee afstanden aan de leiding op WK

WK allround: samenvatting 5.000 meter (m)

Sven Kramer lijkt de WK allround al na twee afstanden te hebben beslist. Na een goede 500 meter was de 29-jarige Fries superieur op zijn favoriete 5.000 meter. Kramer won in 6.14,13 en zag de Noor Sverre Lunde Pedersen op 2,76 seconden achterstand als tweede eindigen.

Jan Blokhuijsen finishte in de derde tijd: 6.17,80. Hij blijft daarmee Pedersen voor in het klassement. Kramer leidt dat klassement met 0,87 seconden (verschil op 1.500 meter) voorsprong op Blokhuijsen. Pedersen volgt op 1,58.

Deze drie mannen zullen, als er geen gekke dingen gebeuren, zondag na de 10.000 meter ook op het podium staan. Na de eerste dag kan er namelijk streep door twee andere podiumkandidaten.

Swings gaat onderuit op 5.000m, Kramer legt blokjes goed

Denis Joeskov meldde zich vanwege een liesblessure af na één afstand. Voor Bart Swings zit het toernooi er ook op. De Belg ging in de rit tegen Sverre Lunde Pedersen na drie ronden onderuit bij het ingaan van de binnenbocht.

Swings gleed tegen de boarding aan en nam een groot aantal blokjes met zich mee. Kramer, die aan het inrijden was, was vervolgens zo sportief om de blokjes weer goed te leggen, zodat Pedersen geen hinder ondervond bij het vervolgen van zijn race.

Nieuwe buizen voor Kramer

Kramer was ondanks zijn afgetekende zege niet heel tevreden met zijn race. "Ik begon eigenlijk te langzaam. Ik had wel een goed tussengedeelte, maar ik had graag iets harder gereden. Het is nog een beetje zoeken, want ik ben deze week op nieuwe buizen overgestapt. Het is geen excuus hoor, maar wel even wennen."

Is het wel handig om vlak voor een belangrijk kampioenschap te experimenteren met nieuwe buizen? Kramer legt uit waarom hij dat doet. "Ik ben van mening dat ik een betere sprint op deze buizen rijd. En dan moet je kiezen. En wisselen van schaatsen na de 500 meter had gekund, maar ik denk dat deze buizen meer potentie hebben."

  • NOS
    Uitslag 5.000 meter
  • NOS
    Klassement mannen na de eerste dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl