NOS Nieuws

Bij de molen in Pella hebben Republikeinen een streepje voor

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Morgen beginnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan toch echt, met de voorverkiezingen in Iowa. De kiezers daar zijn er trots op dat ze het spits mogen afbijten. Zij zetten de toon van de voorverkiezingen, maar dat wil niet zeggen dat ze een afspiegeling zijn van de rest van de VS.

De staat is overwegend blank en diep religieus. Het zijn vaak afstammelingen van Europese emigranten en in het dorpje Pella vooral uit Nederland. Daar bepalen Vermeer, Van Zee en Van den Broek morgen hun voorkeur voor een Republikeinse of Democratische presidentskandidaat.

Bob Vermeer, ondernemer

Bob Vermeer

Zijn vader Gary (Gerrit) Vermeer stichtte de Vermeer Corporation, dat landbouwmachines fabriceert. Het familiebedrijf heeft 3000 werknemers en heeft afdelingen over de hele wereld, onder meer in Nederland. "Wij zijn altijd trots geweest op ons Nederlandse erfgoed. Ik ga nog vaak terug naar Nederland", zegt Bob. "Mijn vrouw en ik waren op een gegeven moment lid van de zanggroep The Dutch Family Singers, waarmee we optredens deden in Nederlandse klederdracht."

Zijn calvinistische inslag bepaalt ook zijn politieke houding. Stemmen is een serieuze zaak en hij voelt het als zijn plicht zich goed te laten informeren over alle kandidaten. Zijn stem gaat naar een Republikein, maar hij weet nog niet welke. "Er is een variëteit aan kandidaten. Ik moet me nog veel meer verdiepen om de juiste keuze te maken."

Helen Vande Ree-Van Zee

Case en Helen Vande Ree

Helen groeide op in een boerderij. "Bij mijn thuis spraken we geen Nederlands meer, maar mijn grootouders deden dat wel. Mijn grootvader sprak sowieso geen Engels. Hij zat altijd in zijn luie stoel, rookte zijn sigaar en probeerde ons wat Nederlandse woordjes te leren." Haar man Case (een Engelse verbastering van Kees) komt oorspronkelijk uit New Jersey, waar zijn Nederlandse vader uit Stellendam zich vestigde.

"Mijn ouders spraken Nederlands thuis, zeker op momenten dat we het even niet mochten verstaan", grinnikt hij. Ik heb er wel spijt van dat ik zelf nooit Nederlands heb geleerd." Helen en Case trouwden in 1955 in de First Christian Reformed Church en zijn altijd trouw kerkgangers gebleven.

De politieke keuze in huize-Vande Ree neigt naar de Republikeinse kandidaat Marco Rubio, de zoon van Cubaanse immigranten. "Trump heeft het over ‘New Yorkse waarden’, wij zijn meer van de familiewaarden", zegt Case. "Kandidaten als Rubio schamen zich niet voor hun geloof en sociale waarden. Net zoals hij zijn wij tegen het homohuwelijk en abortus. Wij vinden dat de overheid haar geld wijs moet besteden en geen grote schulden mag opbouwen. Dat soort standpunten zullen niet bij iedereen goed vallen, maar bij mij wel."

Ron Zwiers

Ron Zwiers

"Ik woon al 30 jaar in Pella. Het geloof speelt een belangrijke rol bij het bepalen van mijn stem. Als een kandidaat gelovig is, dan zal het ook wel goed zitten met zijn sociale waarden. Conservatief zijn in de politiek, conservatief zijn in je geloof, conservatief zijn met je geld; het is allemaal onderdeel van dezelfde filosofie."

Toch heeft Zwiers zijn stem nog niet bepaald. Het Republikeinse veld is dit keer bijzonder breed. Kandidaten als Mike Huckabee, Ben Carson, Marco Rubio, Ted Cruz en Rick Santorum dragen hun geloof sterk uit. "Ik vind het bijzonder moeilijk om een keuze te maken. Het is een lange lijst van aantrekkelijke kandidaten bij wie geloof voorop staat."

Fred Van den Broek

Fred van den Broek

Van den Broek is een eerste generatie Dutch-American. Zijn ouders kwamen na de Tweede Wereldoorlog naar Pella, waar ze een boerderij begonnen. "We zijn net als die immigranten uit Mexico, voor wie sommigen nu een muur willen bouwen. Het was een hard leven hier, maar we hebben hard gewerkt en we een mooi bestaan opgebouwd."

Geloof staat bij hem centraal, ook in zijn politieke keuzes. "Wat een kandidaat gelooft, hoe hij zich aan Gods woord houdt, is doorslaggevend voor mij. We hebben dit jaar verschillende kandidaten bij wie het geloof sterk is, dus het is niet eenvoudig om een keuze te maken."

Van den Broek moet niets hebben van Trump. "Hij is leuk voor het vermaak, maar soms drukt het grote geld en de grote mond ons geloof weg. Mijn voorkeur gaat eerder uit naar Ben Carson, Rick Santorum of Mike Huckabee, kandidaten bij wie geloof voorop staat."

Gerry Kruis

Als de dochter van immigranten uit Apeldoorn beschouwt Gerry zich diep religieus en conservatief. Ze erkent dat Donald Trump niet een natuurlijke keuze is: "Hij is wat wereldlijk." Toch voelt ze zich aangetrokken door zijn boodschap.

"Hij spreekt de waarheid en dat is belangrijk. Hij heeft rake punten over illegale immigratie, dat is echt een groot probleem in ons land. We hebben leiders als hem nodig." Al neigt ze naar Trump, ze heeft nog geen definitieve keuze gemaakt. "Er zijn twee of drie kandidaten die mij wel bevallen. Ik zal nog heel wat moeten bidden voordat ik die keuze maak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl