Freek van der Wart
NOS Schaatsen

Van der Wart in Sotsji terug op 'plaats delict'

Voor Freek van der Wart is het EK shorttrack in Sotsji de terugkeer naar de plek waar hij het meest dramatische moment in zijn topsportleven beleefde.

Het Iceberg Stadion vormde in 2014 het decor van de olympische relayfinale. Een finale waarin Oranje al na de eerste bocht kansloos was voor het goud. Door een val van Freek van der Wart. En door een scheidsrechter, die weigerde de race opnieuw te starten.

De vierde plaats leverde een wond op, die maar moeizaam zou helen. Nu is Van der Wart weer terug op het ijs waar hij de grootste finale uit zijn carrière zag verworden tot de grootste anticlimax.

"Het was wel even moeilijk", vertelt Van der Wart over zijn terugkeer naar het plaats delict. "Ik bleef gewoon dat beeld weer zien, werd geconfronteerd met alle herinneringen van de laatste keer dat ik hier was. Want ik ben toen het stadion uitgelopen en nooit meer teruggekomen."

Ik zat maar naar die starter te kijken. Zo van: man doe wat!

Bondscoach Jeroen Otter

De emoties liepen hoog op destijds. Verslagen lagen de Oranje-schaatsers op het ijs. Tranen vloeiden rijkelijk. "Zelf voelde ik vooral woede", doelt bondscoach Jeroen Otter op het besluit van de scheidsrechter om de race niet te herstarten. "Ik zat maar naar die starter te kijken. Zo van: hapert er iets, man doe wat!"

Bij zijn pupillen zag Otter vooral ongeloof. "Wat gebeurt hier nou? Het is iets waar je vier jaar aan werkt. En dan ben je uiteindelijk na zo’n scheidsrechterlijke dwaling de sigaar. Dat is ongelooflijk balen."

Verwerkingsproces

Het verwerken van de 'Klap van Sotsji' kostte tijd. Ook bij bondscoach Otter. “Over het algemeen ben ik niet zo bezig met wat we een half uur geleden gedaan hebben. Maar die Spelen bleven iets langer hangen." Het hielp in de verwerking dat de Oranjemannen drie weken na het echec van de Spelen de wereldtitel pakten in Montréal.

2014: deceptie in olympische finale in Sotsji

Dat gold niet voor Freek van der Wart, door zijn val de schlemiel van de ploeg. "Het voelde totaal niet als revanche. Het is weer iets anders, dat je heel graag wilt. Maar die Spelen kan je eigenlijk niet wegpoetsen. Misschien over twee jaar. Dan kan je iets ernaast zetten, maar het zal altijd blijven."

De wereldtitel voelde totaal niet als revanche. Die Spelen kan je eigenlijk niet wegpoetsen.

Freek van der Wart

Face your fears

Van der Wart heeft er lang mee geworsteld om de val een plaats te geven. De terugkeer naar Sotsji zou wel eens louterend kunnen werken.

“Ik kan weer een stap zetten in mijn verwerkingsproces. Dat ik word geconfronteerd met wat er toen fout is gegaan. Waarvoor ik misschien bang kan zijn richting de volgende Spelen. Face your fears, dat probeer ik nu met beide handen aan te grijpen en zo goed mogelijk een plek te geven."

En oké, een EK is geen olympisch toernooi. Maar volgens bondscoach Otter is de ploeg er wel degelijk veel aan gelegen om iets recht te zetten op het ijs van Sotsji. “Zeker bij de relay zal dat gevoel er zijn.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl