Jorrit Bergsma en Sven Kramer
NOS Schaatsen

Kramer op één lijn met collega Bergsma

"Je vrienden zoek je zelf uit, hè?" En dat wil Sven Kramer nog wel kwijt: Jorrit Bergsma behoort niet tot de uitverkorenen. Maar verder heeft de Fries geen probleem met zijn provinciegenoot. "We zijn collega's."

En dat is goed nieuws voor de ploegenachtervolging. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji trok een gepikeerde Bergsma zich vlak voor de finale terug, omdat hem in de kwart- en halve finales geen plek gegund was in de startende formatie. Bij de wereldbekerstrijd van komend weekeinde in Heerenveen is hij er echter weer bij. Voor het eerst sinds het akkefietje in Rusland.

Andere kant op

"Er zijn in het verleden natuurlijk dingen gebeurd waar veel over gezegd en geschreven is", beaamt Kramer. "En of dat allemaal waar is of niet, maakt nu niet zo heel veel meer uit. Al is het zeker niet waar dat hij en ik het niet met elkaar zouden kunnen vinden. Het is ook niet zo dat we allebei een andere kant op kijken als wij naast elkaar zitten. Zeker niet."

"Er was een samenloop van omstandigheden", gaat de 29-jarige Heerenvener verder. "En iedereen zal daar zijn eigen verhaal over hebben. Dat is ook logisch, denk ik. Maar het is nu belangrijk dat we op één lijn zitten en dat we gewoon een mooie teampursuit neerzetten."

Vernieuwde ijsvloer

Of dat gaat lukken moet vrijdagavond blijken. Een dag later wacht Kramer vervolgens een 5.000 meter op de vernieuwde ijsvloer in Thialf, die misschien wel verversing van de baanrecords mogelijk gaat maken. De houder van het record op de vijf kilometer vindt het moeilijk in te schatten hoe hard het dit weekeinde kan gaan in Heerenveen.

"Het hangt natuurlijk van de schaatsers af, maar ook van de omstandigheden. Alles is anders nu. De instellingen die vorig jaar goed waren voor het ijs, hoeven dat nu niet te zijn. De mensen hier moeten ook wennen aan de veranderingen." Maar op termijn sluit hij wereldrecords zeker niet uit. "Maar dan wel een wereldrecord op laaglandbanen, hè."

Zo'n huzarenstukje zou Kramers optreden in Heerenveen van een glans voorzien die zeker zaterdag zeer op zijn plaats zal zijn. De wereld- en olympisch kampioen is namelijk aan een 'jubileum' toe: het wordt zijn honderdste 5.000 meter...

Kramer rijdt in Heerenveen zijn honderdste vijf kilometer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl