Ryan Thomas succesvol bij PEC Zwolle
NOS Voetbal

Verstandige Thomas voorbeeld voor jeugd in Nieuw-Zeeland

Hij behoorde tot de grote plaaggeesten van Ajax in de bekerfinale van 2014. Ryan Thomas van PEC Zwolle maakte twee van de vijf doelpunten en is een van de weinige spelers die nog steeds bij PEC zit. "Thomas is een lot uit de loterij gebleken", zegt trainer Ron Jans. "Een groot voorbeeld voor de jeugd in Nieuw-Zeeland", aldus Michael Burgess, journalist van de New Zealand Herald.

Veel lof dus voor de 20-jarige linksbuiten van PEC, die bezig is aan zijn derde seizoen in de hoofdstad van Overijssel. En hoogstwaarschijnlijk ook niet zijn laatste. Thomas liet vorig weekend al doorschemeren nog wel een jaar te willen bijtekenen, terwijl zijn huidige contract nog tot 2018 loopt.

Daar is trainer Jans natuurlijk blij mee. "Thomas was nog geen twee maanden hier en toen speelde hij al mee. Wat mij betreft, gaat hij ook niet meer uit de ploeg."

Verstandig

Dat Thomas bij PEC wil blijven zegt veel over wat voor persoon hij is, zegt Jans. "Hij is net zo verstandig als zijn trainer. Er zijn zo veel voorbeelden van jongens die te vroeg de stap hogerop hebben gemaakt. Voor hem is beter worden belangrijker dan status en geld."

Volgens Jans is Thomas er nu ook nog niet klaar voor. "Al is hij wel op de goede weg." Maar wanneer is hij dan wel rijp voor die stap? "Nou, als hij over vijf jaar nog bij PEC zit, is er iets niet goed gegaan. Ik denk zelf over ongeveer anderhalf jaar."

Vooralsnog ziet Jans nog wel verbeterpunten bij de jonge vleugelaanvaller. Maar die zijn ook niet moeilijk te bedenken als je kijkt naar de statistieken van Thomas. Dit seizoen staat hij op twee doelpunten, allebei vorige week gemaakt in de wedstrijd tegen Roda JC. Vorig seizoen kwam hij niet verder dan drie stuks.

Rendement en eindpass

Jans: "Zijn rendement moet inderdaad beter. Op de positie waar hij nu staat moet hij per seizoen acht tot tien goals kunnen maken. En als hij op het middenveld speelt, kan zijn eindpass nog beter."

Ryan Thomas in overpeinzing

Maar dat neemt niet weg dat er een mooie toekomst voor hem in het verschiet ligt. Dat denken ze ook in Nieuw-Zeeland, zegt Michael Burgess. De journalist uit dat land was deze week in Engeland om wat spelers te spreken en vloog speciaal voor Thomas ook even naar Nederland.

"Hij is een grote speler aan het worden, in ieder geval voor Nieuw-Zeelandse begrippen", vertelt Burgess. "Sinds zijn doelpunten tegen Ajax in die bekerfinale heeft hij naamsbekendheid gekregen."

Daardoor is Thomas ook een voorbeeld geworden voor andere jonge voetballers in Nieuw-Zeeland. "Zijn verhaal is alom bekend. Hij komt uit een heel klein stadje, van een club op amateurniveau en nu speelt hij in de eredivisie. Dat laat zien dat alles mogelijk is", aldus Burgess.

Engeland te fysiek

Ook hij vroeg Thomas natuurlijk naar de volgende stap. "Hij heeft heel veel ambitie, maar het is een slimme jongen. Bij PEC speelt hij iedere week. Hij is realistisch, hij heeft geen haast. Maar hij zou wel voor een grote club in Nederland willen spelen. Ik heb het ook met hem over Engeland gehad, maar hij denkt dat dat voetbal misschien wat te fysiek voor hem is."

Voorlopig ligt de toekomst voor Thomas gewoon bij 'Ajax thuis', zondagmiddag om half drie. Die wedstrijd gaat de selectie van PEC met het volste vertrouwen in. De afgelopen vijf wedstrijden verloor het immers niet van de Amsterdammers.

Ryan Thomas gaat bijtekenen bij PEC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl