liveblog

Winst voor Ajax, Groningen en Vitesse

liveblog gesloten

Kashia eert oorlogsveteraan

De aanvoerder van Vitesse maakte na zijn openingsdoelpunt al een militaire groet aan de oorlogsveteranen in het stadion. Na de wedstrijd geeft Kashia ook nog zijn shirtje en zijn aanvoerdersband aan een van de veteranen.

Vitesse-aanvoerder Gusham Kashia gaf na het duel met De Graafschap zijn shirtje aan een oorlogsveteraan

Klaar in Groningen

Het is klaar in Groningen. De thuisploeg verzacht de Europa League-pijn met een 2-0 overwinning op AZ.

Doelpunt FC Groningen!

Vijf minuten in blessuretijd maakt invaller Mahi er 2-0 van tegen AZ. FC Groningen gaat winnen.

Het is alweer de vierde treffer van Mahi.

Klaar in Arnhem

Het is afgelopen in Arnhem. Vitesse verslaat hekkensluiter De Graafschap met 3-0.

Intussen in Southampton

Juan Mata maakt er in de 68ste minuut 3-1 van voor Manchester United in het 'Nederlandse onderonsje' bij Southampton. Hij schiet de rebound binnen nadat Memphis Depay eerst op de paal schoot.

AZ op jacht

In Groningen blijft het met nog 10 minuten te gaan spannend, hoewel het niveau van de wedstrijd niet hoog is. AZ is na rust wel sterker dan in de eerste helft en had een kwartier voor tijd een levensgrote kans. Invaller Mühren zag zijn inzet oog-in-oog met Padt echter door de Groningen-keeper gered worden.

Namens de Groningers had De Leeuw nog een goede mogelijkheid, maar zijn schot ging voorlangs. AZ is een alles-of-niets-offensief gestart.

De stand bij Groningen-AZ is dus nog: 1-0.

Doelpunt Vitesse!

Vitesse-De Graafschap is definitief gespeeld. Milot Rashica maakt er in de 73ste minuut 3-0 van. De Albanees profiteert van geklungel in de Doetinchemse verdediging, omspeelt keeper Jurjus en prikt de 3-0 binnen.

De Graafschap was in de tweede helft juist een beetje opgekrabbeld omdat Vitesse zich nauwelijks nog inspande. Een oprisping van Rashica blijkt echter genoeg om de wedstrijd op slot te gooien.

De Franse miljoenenaankoop Anthony Martial profiteert van een verkeerde terugspeelbal bij Southampton en zet Manchester United in de 50ste minuut op 2-1. Louis van Gaal lacht, Ronald Koeman huilt.

Matige wedstrijd (2)

Ook FC Groningen-AZ is geen duel voor de geschiedenisboekjes. De thuisploeg had na rust één grote kans, toen een voorzet door vijf snurkende AZ-verdedigers én keeper Rochet werd gemist. De Leeuw kon de bal voor een leeg doel echter niet binnenschieten.

AZ-trainer John van den Brom heeft inmiddels Robert Mühren in de ploeg gebracht voor Rajko Brezancic, in een poging er nog iets van te maken bij de Alkmaarders.

De tussenstand bij FC Groningen-AZ: 1-0.

Matig wedstrijd

In Arnhem heeft De Graafschap vlak na rust een eerste heuse kans gehad. Een kopbal van Cas Peters werd knap gekeerd door keeper Room. Vitesse had nog een aardige kans met een schot van Solanke (redding Jurjus). Voor de rest is het tempo laag en hebben met name de neutrale toeschouwers het zwaar.

De tussenstand bij Vitesse-De Graafschap: 2-0.

En ook in Arnhem

Ook Vitesse-De Graafschap is hervat. Kan de hekkensluiter iets doen aan de 2-0 achterstand?

De bal rolt weer in Groningen

FC Groningen heeft de tweede helft in gang gezet tegen AZ. De thuisploeg leidt met 1-0.

Louis van Gaal ziet Manchester United in de 34ste minuut op gelijke hoogte komen met Southampton, tot verdriet van Ronald Koeman. De Franse miljoenenaankoop Anthony Martial is verantwoordelijk voor de fraaie gelijkmaker.

De reacties na Excelsior-Ajax

Rust in Arnhem

Vitesse en De Graafschap gaan rusten. De Arnhemmers leiden met 2-0 tegen de onmachtige hekkensluiter.

Rust in Groningen

Het is rust in Groningen. De thuisploeg leidt met 1-0 (Linssen 31') tegen een weinig overtuigend AZ.

Southampton, de ploeg van Ronald Koeman, komt na 13 minuten op een 1-0 voorsprong tegen Manchester United, de ploeg van Louis van Gaal. Oud-Feyenoorder Graziano Pellè schiet binnen uit een rebound.

Bryan Linssen zet FC Groningen op een 1-0 voorsprong tegen AZ. Hij schiet, randje buitenspel, knap binnen in de rebound, nadat een eerste poging van Hoesen nog door keeper Rochet wordt gekeerd.

En dat is nummer twee voor Vitesse: op aangeven van Solanke maakt middenvelder Kazaisjvili er 2-0 van. Een lastige middag dreigt voor De Graafschap.

Intussen heeft Diks het veld geblesseerd verlaten. Zijn vervanger bij Vitesse is Maikel van der Werff.

Opstootje!

De gemoederen raken even verhit bij Vitesse-De Graafschap als Kevin Diks ineens languit op de grond ligt. Nathan Kabasele (De Graafschap) blijkt de Vitesse-speler met drie slaande bewegingen op rij te hebben geveld. Of Diks echt hard wordt geraakt is niet duidelijk, maar de opwinding is groot. Kabasele komt er, opvallend genoeg, met een waarschuwing vanaf.

Kansje Groningen

Bij Groningen-AZ was er in het eerste kwartier vrijwel niets te beleven. Met name de thuisploeg liet het danig afweten, maar in de zestiende minuut was er toch ineens een kans: een kopbal van Hoesen gaat via het bovenbeen van Maduro net naast.

Dat was het ook wel in Groningen tot nu toe. De tussenstand: 0-0.

Na 6 minuten is het al raak voor Vitesse. Aanvoerder Kashia kopt uit een corner van Baker de 1-0 binnen tegen De Graafschap.

Vitesse-De Graafschap is begonnen. Kunnen de Doetinchemmers hun eerste puntje pakken in Arnhem?

De bal rolt in Groningen

De Europa League was voor FC Groningen en AZ geen feest. Nu treffen beide middenmoters elkaar. De bal rolt!

Airborne-duel

Vitesse - De Graafschap staat in het teken staan van de Airborne-herdenking. Bij het duel zijn enkele veteranen van de Slag om Arnhem aanwezig. Verder treden er doedelzakspelers op, halen militairen halsbrekende toeren uit en hebben fans spandoeken gemaakt om de veteranen te eren. Vitesse speelt in een speciaal shirt met de kleuren van het Airborne-regiment.

De nieuwe Hoesen

Straks bij FC Groningen in de spits: Danny Hoesen. Dit seizoen moet zijn seizoen worden. Hij is eindelijk topfit, heeft zijn basisplaats terug bij FC Groningen en was vorige week direct trefzeker tegen sc Heerenveen (3-1). "Ik wil nu elke week iets laten zien."

De nieuwe Hoesen is "agressiever en doelbewuster"

Klaar in Kralingen

Het laatste fluitsignaal klinkt. Een kabbelend Ajax verslaat een onmachtig Excelsior in een saai duel met 2-0, maar verovert wel weer de koppositie in de eredivisie.

Flegmatieke Pool

De slotfase is bezig bij Excelsior-Ajax. De thuisploeg perst er nog een heus alles-of-niets-slotoffensiefje uit, maar het doel van Cillessen blijft vooralsnog schoon.

In de tegenstoot krijgt Milik een levensgrote kans om de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar het schot van de flegmatieke Pool - alleen voor de keeper - is veel te slap.

De stand vlak voor tijd in Kralingen: 0-2.

Enige opwinding

Een klein kwartier nog in Kralingen. Het publiek schrok twee keer even wakker bij kansjes voor Excelsior (Auassar en invaller Vermeulen) waarbij Ajax-keeper Cillessen zich moest strekken. Voor de rest tikt Ajax de wedstrijd rustig uit.

De tussenstand bij Excelsior-Ajax: 0-2.

Rustige middag

De tweede helft in Kralingen kabbelt rustig voort. Excelsior deelt af en toe een speldenprikje uit, onder meer via een schot (naast) vanuit kansrijke positie van Van Mieghem.

Ajax heeft ook op zijn tijd een kansje. Zo was er een knap schot van Milik. Een groot spektakel is het echter allemaal niet.

De bal rolt weer in Kralingen

De tweede helft bij Excelsior-Ajax is in gang gezet. De Amsterdammers leiden met 2-0. Geen wissels.

De reacties van Roda JC na de 1-1 tegen Feyenoord

De reacties van Feyenoord na de 1-1 bij Roda JC

Rust in Kralingen

Het is rust in Kralingen. Na een weinig enerverende eerste helft leidt Ajax toch gewoon met 2-0.

Doelpunt Ajax!

Arek Milik maakt er in de 42ste minuut 2-0 van voor Ajax. Hij krijgt de bal bij de rand van het strafschopgebied en haalt ineens uit. Zijn schot lijkt niet al te lastig om te pareren, maar keeper Kurto slaagt daar niet in. De Amsterdammers lijken nu al in veilige haven.

Er gebeurde nauwelijks iets leuks bij Excelsior-Ajax, maar daar is ineens Anwar El Ghazi: 1-0 voor Ajax. Met een fraaie rush vindt hij een gaatje in de Excelsior-defensie en met een leep tikje passeert hij keeper Kurto.

Het is alweer de zevende treffer van El Ghazi dit seizoen.

Weinig spektakel

Het is niet bepaald een enerverend schouwspel bij Excelsior-Ajax. De Kralingers verdedigen sterk en de Amsterdammers slagen er niet in een gaatje in de goed georganiseerde defensie te vinden.

Langs de lijn staat Ajax-trainer Frank de Boer fanatiek te coachen. Het tempo bij Ajax moet flink omhoog, probeert hij duidelijk te maken. Vooralsnog is daar geen sprake van.

De tussenstand met nog een kwartier tot de rust: 0-0.

Kansjes, geen goals

Na 20 minuten is er nog niet gescoord in Kralingen. Ajax had een behoorlijke kans toen Fischer een lastige bal links van de paal knap aannam en meteen op doel schoot. Keeper Kurto bracht echter redding.

Excelsior heeft ook een kans gehad na een snelle uitbraak. Van Mieghem schoot de bal in kansrijke positie net naast.

De stand is dus nog: 0-0.

Kans Bazoer

De wedstrijd in Kralingen komt kabbelend op gang. Wel heeft Ajax al een levensgrote kans om zeep geholpen. Door een slimme pass van Milik kwam Bazoer alleen voor het Excelsior, met alle tijd om te schieten, maar zijn tegenvallende poging ging voorlangs.

De stand bij Excelsior-Ajax: 0-0.

Aftrap in Kralingen

Excelsior heeft afgetrapt tegen Ajax. Kunnen de Amsterdammers de koppositie op Heracles heroveren?

Klaar in Kerkrade

In de 93ste minuut wist Kuijt de bal uit een onmogelijke hoek nog op de lat te koppen. Maar inmiddels heeft het laatste fluitsignaal geklonken in Kerkrade.

Roda JC en Feyenoord spelen met 1-1 gelijk.

Slotfase

De laatste tien minuten zijn aangebroken en Feyenoord lijkt er nog een schepje bovenop te doen. Roda JC oogt moegestreden en komt niet veel verder meer dan verdedigen.

De Rotterdammers maakten zes van hun negen doelpunten dit seizoen in het laatste kwartier, dus dat belooft nog wat.

Wat wel opvalt is de gebrekkige aanvoer voor Kramer. De Feyenoord-spits heeft eigenlijk slechts één goede voorzet gekregen en dat leverde meteen een kopdoelpunt op.

De stand in Kerkrade: 1-1.

Debuut Juric, exit Elia

Bij Roda JC gaat de moesgestreden Edwin Gyasi naar de kant. Zijn vervanger is Tomi Juric. De Australiër maakt zijn debuut in de eredivisie. Bij Feyenoord is Eljero Elia vervangen door Bilal Basaçikoglu.

Met een kwartier op de klok golft het spel nog altijd op en neer. De grootste kans na rust was voor Kuijt. Zijn kopbal kon nog net uit de doelmond werden gekopt door Van Peppen.

Het was de eerste poging tussen de palen van Kuijt sinds 523 minuten. De drie benutte strafschoppen van de aanvoerder niet meegerekend.

Sterke koempels

Ook de tweede helft is het aanzien tot nu toe behoorlijk waard. De meeste kansen na rust zijn tot nu toe voor Roda JC geweest. Een schot van Van Peppen werd knap gepareerd door Vermeer en met name Gyasi blijft een plaaggeest voor de Feyenoord-defensie.

Bij de Rotterdammers is Jan-Arie van der Heijden, die het vandaag lastig had, vervangen door Miquel Nelom.

De stand na een uur voetbal in Kerkrade: 1-1.

De bal rolt weer in Kerkrade

De tweede helft van Roda JC-Feyenoord is begonnen. Wordt het net zo amusant als voor rust? De stand is 1-1.

Rust in Kerkrade

Roda JC en Feyenoord maken er een leuke wedstrijd van. De ruststand in Kerkrade is 1-1.

Vlak voor rust was er nog een klein offensiefje van Feyenoord. Belangrijkste wapenfeit: een voorzet van Elia die op de Roda-lat belandde.

Doelpunt Roda JC!

Roda JC komt in de 27ste minuut op 1-1 tegen Feyenoord door een fraaie vrije trap van Faik.

Hij legt van zo'n 20 meter aan en krult de bal fraai in het Feyenoord-doel. Een mooi schot, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het muurtje van Feyenoord er niet best uitzag, en ook Vermeer oogt enigszins hulpeloos.

De tussenstand bij Roda JC-Feyenoord: 1-1.

Doelpunt Feyenoord!

Na 20 minuten staat er 0-1 op het scorebord bij Roda JC-Feyenoord. Uit een voorzet van Karsdorp kopt - wie anders dan - Michiel Kramer de bal fraai tegen de touwen.

Het is nog steeds een leuk duel in Kerkrade, met kansen aan beide kanten. Bij Feyenoord heeft doelman Vermeer zich al een paar keer kunnen onderscheiden met reddingen op doelpogingen van Gyasi en Noor.

Aan de andere kant stond Roda-keeper Van Leer goed op te letten bij een schot van Toornstra. Op het kopgeweld van Kramer had Van Leer echter geen antwoord.

Leuk

De beginfase in Kerkrade is leuk en open. Feyenoord is iets sterker en had onder meer een kans via de constant uitgefloten Elia. Maar Roda JC heeft ook al een paar speldenprikjes uitgedeeld.

De stand bij Roda JC-Feyenoord: 0-0.

Geen Paulissen

Bij Roda JC is Mitchell Paulissen in de warming-up geblesseerd afgehaakt. In zijn plaats speelt Richmond Boakye.

De bal rolt

De bal rolt in Kerkrade! Roda JC-Feyenoord is begonnen.

Nanninga

Voorafgaand aan het duel Roda JC-Feyenoord wordt er op het veld een groot eerbetoon en op de tribune een sfeeractie gehouden voor clubicoon Dick Nanninga, die op 21 juli is overleden.

Nanninga speelde tussen 1974 en 1982 acht seizoenen voor de Kerkraadse club en is topscorer aller tijden van Roda.

Eerbetoon aan Dick Nanninga op de Roda-tribune

Kramer en Elia

Feyenoord begint met Michiel Kramer en Eljero Elia in de basis aan de uitwedstrijd tegen Roda JC. Spits Kramer is hersteld van de enkelblessure die hij vorige week opliep tegen Willem II (1-0). Elia heeft voor het eerst een basisplaats gekregen van trainer Giovanni van Bronckhorst. De vleugelspits maakte tegen Willem II als invaller het enige doelpunt.

Aanvankelijk dreigde Elia de wedstrijd in Kerkrade te moeten missen. De 28-voudig international werd maandag bij de beloften met rood uit het veld gestuurd. Omdat de verklaringen van de betrokkenen niet overeen kwamen, besloot de tuchtcommissie van de KNVB Elia vrij te spreken.

Eljero Elia

Koploper Heracles

Heracles is na de 2-1 overwinning op PSV van gisteravond de koploper in de eredivisie. Dat zijn de Heraclieden zeker nog tot 14.15 uur, waarschijnlijk zelfs tot 16.15 uur, en misschien zelfs nog langer.