NOS Sport

Van schaatsbaan naar judomat: het sportpaleis in Astana

Van schaatsbaan naar judomat: het sportpaleis in Astana

Wie de judofoto's in het Sportpaleis Alau in Astana goed bekijkt, ziet dat de foto's over andere foto's zijn geplakt. Schaatsers zijn judoka's geworden. Gek, maar ook logisch. Normaal gesproken is de sporthal namelijk een schaatsbaan.

Nog geen halfjaar geleden behaalde Hein Otterspeer een zilveren medaille op de WK sprint in Astana. Het ijs is ingeruild voor een judomat en nu mogen de judoka's strijden om de medailles. "Het is een prachtige hal", zegt bondscoach Maarten Arens. "Wij hebben ook niet veel nodig. Een hal, een paar matten en een oefenzaal."

Toch is het wel een beetje een vreemd gezicht, een judokampioenschap in een schaatsbaan. Maar bestaande accommodaties die omgebouwd worden zie je vaker, zeker in Oost-Europa. En daar worden ook steeds meer eindtoernooien gehouden.

  • ANP
    Hein Otterspeer (l) in actie tijdens de WK sprint in Astana
  • ANP
    Het Sportpaleis Alau een halfjaar later als judohal

Circus

"Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het met geld te maken heeft", zegt bondsvoorzitter Henry Bonnes. "We lijken in Nederland soms wel op een rondreizend circus. Eerst waren de schaatsers hier, nu wij. De zwemmers komen net uit Kazan en daar gaan wij volgend jaar weer naar toe voor de EK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl