Aanvoerder Robert van der Horst spreekt de Nederlandse ploeg toe
NOS Sport

Onttroont Nederland de Duitsers als Europees kampioen?

Voor de Nederlandse hockeyers is het vandaag do or die. Oranje speelt om 17.30 uur de EK-finale tegen regerend kampioen Duitsland. Het is voor Nederland de elfde EK-finale, waarvan er drie werden gewonnen: in 1983, 1987 en 2007. Duitsland won de laatste twee edities in 2011 en 2013 en is met acht eindzeges recordhouder.

NOS-commentator Philip Kooke durft er vooraf niets onder te verwedden. "Als je kijkt naar de statistieken, dan is Duitsland favoriet. Kijk je naar de reële krachtsverhoudingen, dan is het fifty-fifty. Ze ontlopen elkaar niet veel."

Ongeslagen door groepsfase

Nederland bereikte de finale door donderdag met 1-0 te winnen van Ierland in de halve finale. Jeroen Hertzberger maakte de enige treffer voor de ploeg van trainer Max Caldas. In de poule werd Oranje glansrijk eerste met drie overwinningen en een doelsaldo van 12-0. Tegen Spanje en Engeland werd twee keer gescoord, Rusland kreeg acht doelpunten te verwerken.

Duitsland versloeg in de halve finale Engeland via shoot-outs: 3-2. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2. Ook de Duitsers kwamen ongeslagen door de groepsfase. Tegen België werd het 4-0, Ierland werd met 2-0 verslagen en de Fransen gingen met 7-2 onderuit.

Mentale voorsprong

Kooke: "Duitsland heeft wel een mentale voorsprong. Zij zijn het beter gewend om dit soort finales te spelen. Dat is juist de barrière die Caldas wil slechten."

"Nederland speelt dit toernooi defensief. De nieuwe zakelijkheid. Duitsland speelt al jaren zo en heeft er succes mee. Als de Duitsers aanvallen is het uiterst effectief. Tegen België maken ze uit zes kansen vier goals, dat is kenmerkend voor hun spel."

Dus voorspelt Kooke een gelijkopgaand duel. "Ik denk dat shoot-outs de beslissing gaan brengen."

Hockeymannen plaatsen zich voor EK-finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl