Jeroen Delmee is al klaar in Londen
NOS Sport

Delmee na Belgisch hockeyechec: hard evalueren

Jeroen Delmee is er met de Belgische hockeyers niet in geslaagd zich bij de laatste vier te scharen op de EK. Hockeydwerg Ierland, dat nog nooit een rol van betekenis speelde op een groot eindtoernooi, maakte zeer verrassend een einde aan het toernooi van de Belgen.

"Dit komt voor mij als een verrassing", sprak de 42-jarige Delmee na de 2-2 tegen de Ieren.

Het gelijkspel was niet voldoende om de halve finales te bereiken, want eerder in het toernooi hadden de Belgen met 4-0 verloren van Duitsland. Omdat de Ieren 'slechts' met 2-0 hadden verloren van Duitsland, vervolgen zij hun toernooi tegen de winnaar van de andere groep.

"Ik had gehoopt dat we de vorm van de Hockey World League in Brasschaat door hadden kunnen trekken. Met dat niveau zouden we hier in de halve finales staan. Maar we hebben nog niet de ploeg die, wanneer de vorm er niet is, nog steeds resultaten kan boeken. Het baart me wel een beetje zorgen dat het niveauverschil tussen twee toernooien dusdanig groot is. Dit is een flinke tegenvaller."

België zette in 2006 een tienjarenplan in, dat moet leiden tot een medaille op de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Op de EK in 2013 in eigen land werd de ploeg tweede, waarna de Belgen vorig jaar op de WK in Den Haag genoegen moesten nemen met een tegenvallende vijfde plaats. Na dat toernooi besloot Marc Lammers op te stappen als bondscoach.

Buitenwacht

Delmee: "Als de buitenwacht aan ons twijfelt, dan vind ik dat niet zo erg. Als we maar niet aan onszelf twijfelen. We zijn geen topland dat al 25 jaar aan de top staat. We zijn nu in ieder geval goed wakkergeschud en zullen nog harder gaan evalueren."

Vooraf was Delmee nog vol bravoure. Zo liet hij weten de kans op een zege op Ierland op 100 procent te schatten. "De voortekenen waren eigenlijk vrij goed. Maar de scherpte van voor het toernooi heb ik op de EK niet gezien. Waarom loopt het niet? Ik geloof nog steeds in de potentie van deze ploeg. We blijven positief en af en toe heb je wat dipjes. Dat hockey booming is, zal niet veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl