Hakim Ziyech na de 4-1 nederlaag van FC Twente tegen ADO Den Haag
NOS Voetbal

'Schreuder eruit is geen oplossing'

Een wedstrijd met veel gekke momenten en vijf doelpunten. Jeroen Grueter, voetbalcommentator bij de NOS, had zich prima vermaakt bij FC Twente-ADO Den Haag. "Een heel leuke wedstrijd. Topamusement."

Maar daar zullen ze in Enschede en omstreken toch heel anders over denken. Niet in de laatste plaats door de verdeling van die vijf treffers in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Slechts eentje daarvan kwam van de voet van een Twentenaar: groeibriljant Hakim Ziyech bracht de 1-2 op het scorebord.

Dramatisch

De 4-1 nederlaag kwam hard aan in de Grolsch Veste. "Maar die valt niet los te zien van de rampzalige tweede helft van het vorig seizoen", stelt Grueter. "Heel slecht voetbal, heel slechte resultaten, financiële problemen, puntenaftrek, supporters die overlopen van cynisme en het hoofd van de trainer eisen."

"Dan wil je niets liever dan dat de zomer voor rust en stabiliteit zorgt en dat je de eerste thuiswedstrijd wint. En ik moet zeggen: Twente begon leuk en liet prima voetbal zien. Maar na de 0-1 van Den Haag stortte het elftal als een kaartenhuis in elkaar. De achterhoede was dramatisch en de keeper bakte er ook niks van."

Stroeve competitiestart

Natuurlijk, de club heeft met het vertrek van spelers als Luc Castaignos, Andreas Bjelland, Rasmus Bengtsson en Cuco Martina flink aan kwaliteit ingeboet. Daar staat de komst van onder anderen de centrale verdedigers Bruno Uvini en Georgios Katsikas ("Twee onrustzaaiers", aldus Grueter) en de van Olympiakos Piraeus gehuurde spits Michael Olaitan tegenover.

Gebleven is trainer Alfred Schreuder, die in het voorjaar hevig onder vuur lag en het zich met de stroeve competitiestart - afgelopen woensdag kwam Twente met de 1-1 bij FC Groningen goed weg - niet gemakkelijker heeft gemaakt.

Veel mis

De coach deed Grueter in de nababbel van de wedstrijd tegen ADO met de wenkbrauwen fronsen. "Ik snap Schreuder niet. Hij zei: misschien had ik anders moeten beginnen. En: misschien had ik Jesús Corona eerder moeten brengen. Deze wedstrijd was tot mislukken gedoemd."

"Hij wil 4-3-3 spelen, maar startte 4-4-2, of eigenlijk 4-4-1-1. Daarmee schoot Twente zichzelf in de voet en hielp het Den Haag in het zadel. Twente speelde met vier dezelfde middenvelders, waardoor Den Haag zich er makkelijk onderuit kon voetballen. Bovendien heb ik geen idee wie er in het 4-3-3-systeem linksbuiten moet spelen."

Kwestie van rust

Tactisch, technisch en psychologisch is er veel mis bij FC Twente, meent Grueter. En een oplossing lijkt zo één-twee-drie niet voorhanden. Grueter: "Schreuder eruit is geen oplossing, hoewel die geluiden er vast weer gaan komen. Het is een kwestie van rustig blijven en hopen dat er snel resultaten komen en dat Corona fit wordt en Olaitan gaat doen waarvoor hij gekomen is. Maar ik ben erg sceptisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl