NOS Schaatsen

De Jong wint ook op 38-jarige leeftijd

  • NOS
    De Jong pakte zijn tiende WB-zege op de 10.000 meter

Voor het eerst sinds 1 maart 2013 heeft Bob de Jong weer een 10.000 meter gewonnen. De 38-jarige stayer hield bij de wereldbeker in Seoul de Belg Bart Swings en de Rus Aleksandr Roemjantsev ver achter zich.

De Jong finishte in een dik baanrecord (13.17,51) en bleef bijna vijftien seconden voor op nummer twee Swings (13.32,45). Roemjantsev had zelfs met 13.37,59 genoeg aan brons. Voor De Jong was het de tiende World Cup-zege op de 10.000 meter. Hij neemt door deze overwinning nog meer afstand van nummer twee Gianni Romme (vijf zeges op de 10.000 meter) en Sven Kramer (vier zeges).

Afwezigen

Zonder Jorrit Bergsma (niet afgereisd), Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen (niet gekwalificeerd) en Wouter olde Heuvel (vrijdag terug naar Nederland gevlogen) was het deelnemersveld uitgemolken. En dus zagen de buitenlanders kans om eens een 10.000 meter te winnen. Håvard Bøkko was op 27 januari 2008 bij de wereldbeker in Hamar de laatste buitenlander die de 10.000 meter op zijn naam schreef.

Heel even leek het ook te gaan gebeuren. Douwe de Vries was de enige Nederlander die in de A-groep in actie kwam en noteerde in de voorlaatste rit de vierde tijd. De Jong moest het daarom in de slotrit tegen Roemjantsev laten zien. De Rus hield zich lang staande, maar na ongeveer zes kilometer reed De Jong weg van Roemjantsev.

B-groep

De enige die in de buurt kwam van de tijd van De Jong was Erik-Jan Kooiman. De marathonrijder, die derde werd op de KPN NK afstanden, kwam in de B-groep in actie. De pupil van trainer Jillert Anema (die niet aanwezig is in Zuid-Korea) won in een uitstekende tijd: 13.19,09. Hij dook liefst vijftien seconden onder het oude baanrecord van Lee. Met die tijd was hij in de A-groep tweede geworden.

Jouke Hoogeveen verscheen eerder op de dag ook op het ijs. Hij werd tweede in 13.32,50. Frank Vreugdenhil was de derde Nederlander die in actie kwam (vijfde in 13.47,74). Een andere bekende was Ted-Jan Bloemen. De voormalig Nederlands kampioen allround komt sinds dit seizoen uit voor Canada. In het rood-witte pak kwam hij tot de derde tijd (13.35,77).

WK afstanden

Deze 10.000 meter is ook meteen de enige in dit wereldbekerseizoen. En juist daarom niet een onbelangrijke, want de zes snelste rijders (A-groep en B-groep samen) van vandaag maken kans op deelname bij de WK afstanden in Heerenveen (12-15 februari).

De eerste deelnemers worden geselecteerd op basis van het wereldbekerklassement 5.000/10.000 meter. De eerste zes rijders zijn geplaatst. Er staan nog twee 5.000 meters - in Berlijn en Heerenveen - op het programma.

Wel is het zo dat er op de WK afstanden slechts twee schaatsers per land op de startlijst mogen staan en bij te veel namen heeft het klassement voorrang. De deelnemerslijst wordt verder aangevuld met de tijdsnelsten van vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl