NOS Schaatsen

Pedersen is verrast, Kramer moet wachten

Pedersen richt zich op EK's en WK's

En eindelijk was het raak. Een overwinning bij de senioren. Sverre Lunde Pedersen, nog maar 22 jaar, pakte vijf jaar na zijn debuut in de wereldbeker goud op de 1.500 meter. Het was in Seoul niet alleen zijn eerste wereldbekeroverwinning, maar ook nog eens het eerste Noorse goud sinds 9 maart 2012, toen Håvard Bøkko op de hoogste trede van het ereschavot stond.

"Het was wel een verrassing", zei Pedersen na afloop. "Vorige week werd ik tiende, toen voelde ik me niet goed. Maar dit keer ging het anders. Veel beter dan vorig weekend. Het is even wennen, maar het is wel heel erg leuk."

Met 1.47,76 was Pedersen de enige rijder die onder de 1.48 dook. En daarmee liet hij grote namen als Wouter olde Heuvel, Kjeld Nuis, Denny Morrison, Koen Verweij, Shani Davis en Sven Kramer achter zich.

Het is heerlijk om de Nederlanders te verslaan

Sverre Lunde Pedersen

De 22-jarige Noor is een grote belofte in eigen land. Hij is achtvoudig wereldkampioen bij de junioren en wordt gezien als de man die het de Nederlanders de komende jaren moeilijk moet gaan maken. NOS-commentator Martin Hersman en NOS-analist Mark Tuitert lieten onlangs ook al weten hoge verwachtingen van Pedersen te hebben.

Saillant detail is dat Pedersen dit seizoen niet meer wordt gecoacht door zijn vader Jarle Pedersen. De Noorse bond wilde na de teleurstellende Olympische Spelen het contract met de trainer niet verlengen. Sondre Skarli nam de leiding over en sindsdien gaat het beter met het schaatstalent.

Pedersen is blij dat het nu goed gaat. "Dit is heel belangrijk voor het Noorse schaatsen. Vorig jaar ging het moeizaam met vierde tot achtste plaatsen. We zaten er dichtbij. Het is heerlijk dat het nu meezat en we iets konden laten zien. Het is heerlijk om de Nederlanders te verslaan en te zien dat ik beter word."

Je moet reëel blijven: winnen is even te veel

Sven Kramer

Kramer moest net als vorige week genoegen nemen met een klassering die hij niet gewend is. Het ging wel beter dan in Obihiro, maar een overwinning op de 1.500 meter - waar Sven Kramer zo naar verlangt - is vooralsnog te hoog gegrepen.

Kramer werd bij de wereldbeker in Seoul zevende en concludeerde na afloop dat het groeiproces langer duurt dan gehoopt. "Het verschil met het podium is kleiner dan vorige week. Maar je schaatst om te winnen en het is nu nog niet wat het zijn moet. Je moet reëel blijven: winnen is even te veel."

Voor de fans in Seoul maakte het niet uit dat Kramer niet wist te winnen. Tientallen supporters wachtten de veelvoudig wereld- en olympisch kampioen buiten het stadion op en wilden de schaatsgrootheid aanraken of met hem op de foto. Kramer twitterde afgelopen week in het Koreaans, en dat is niet onopgemerkt gebleven.

De Fries had wel slecht nieuws voor de Koreaanse fans, want hij blijft niet langer in Seoul. "Ik vertrek gelijk naar Nederland. Ik blijf daar een week en ga dan twaalf dagen naar Collalbo. Ik zal dus de wereldbeker in Berlijn overslaan. Bij de wereldbeker in Heerenveen ben ik er weer bij."

Kramer-gekte in Seoul
Kramer moet geduld hebben

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl