Minister Bert Koenders
NOS Nieuws

Koenders wil bijltjesdag in Burundi voorkomen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het gevaar in Burundi nog niet is geweken nu de sleutelpersonen achter de couppoging van gisteren zijn opgepakt. Koenders hoopt dat president Nkurunziza bij zijn terugkeer naar de hoofdstad niet oproept tot wraakacties of etnische verdeeldheid aanwakkert.

"De coupplegers moeten niet in de hoek van tegenstanders of van een andere etnische groep worden gezet", zegt de bewindsman. "Het grootste gevaar is nog niet geweken."

Koenders heeft overleg met België en andere landen om samen Burundi onder de druk te zetten zodat er geen "bijltjesdag" komt. Ook is het volgens de minister belangrijk dat leger en politie beter gaan samenwerken.

Noodhulp gaat door

Gisteravond liet Buitenlandse Zaken weten dat de ontwikkelingshulp aan Burundi wordt opgeschort. Dat betekent dat de training van politie en leger voorlopig wordt gestaakt. Die training was er onder meer op gericht om geweldsexcessen bij de politie te voorkomen.

Nederland gaat wel door met het geven van noodhulp aan hulporganisaties.

Ambassade

Koenders wil nog niet overgaan tot sluiting van de Nederlandse ambassade in Bujumbura. De Verenigde Staten hebben daar wél toe besloten. Niet-essentieel personeel wordt geëvacueerd.

Nederland houdt het bij een negatief reisadvies voor Burundi en een oproep aan alle Nederlanders in het Afrikaanse land om zich te laten registreren. Nederlanders in Burundi krijgen verder het advies binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl