NOS Wielrennen

Gilbert wint kletsnatte Giro-etappe

Gilbert wint voor Contador

Philippe Gilbert heeft in de stromende regen de twaalfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van BMC bekroonde in de 190 kilometer lange rit van Imola naar Vicenzo een ultieme aanval met de overwinning.

De aankomst, een korte venijnige klim, was Gilbert op het lijf geschreven. De BMC-renner maakte de verwachtingen waar en reed in de slotkilometer weg uit de gedecimeerde favorietengroep om kort voor de meet Tanel Kangert te passeren.

Kangert was even eerder weggereden bij Franco Pellizotti. De Est had zich op 5,7 kilometer van de meet gevoegd bij de ruim tien kilometer eerder ontsnapte Italiaan.

Contador

"Het was perfect. Precies zoals ik het wilde hebben", sprak Gilbert na zijn zege.

Alberto Contador eindigde op drie seconden van Gilbert op de tweede plaats. Hij verstevigde, mede ook door bonificatieseconden, zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Ingerekend

Nick van der Lijke reed met Enrico Barbin, Davide Appollonio, Kenny Elissonde en Patrick Gretsch in de aanloop naar het eerste klimmetje aan de leiding, maar de vijf werden voor het bereiken van de Castelnuovo ingerekend.

In de afdaling van de tweede klim, de Crosara (derde categorie), kwamen onder anderen Simon Gerrans en Stef Clement ten val en brak het peloton in stukken. Kangert en Pellizotti leken te gaan strijden om de etappezege op de Monte Berico, maar in het zicht van de haven moest eerst de Italiaan en daarna de Est capituleren.

De lastige finale eiste zijn tol bij Aru, de nummer twee in het klassement. De Italiaan van Astana verloor acht seconden op Contador. Met de zes tellen bonus die de Spanjaard op de finish verdiende, is het verschil tussen de twee nu zeventien seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl