Erik Dekker
NOS Wielrennen

Van Vliet: zondag geen opvolger Dekker

Volgens koersdirecteur Leo van Vliet moet het vaderlandse wielerpubliek nog minstens een jaar wachten op een volgende Nederlandse zege in de Amstel Gold Race. "Ik ben benauwd voor de Nederlanders in deze editie."

De voormalige bondscoach, die in 2012 het veld moest ruimen na kritiek op de instelling van sommige profs, denkt dat er weinig Nederlanders zijn die met de besten meekunnen op de Cauberg.

"Het is zo'n specialisme geworden. Kijk naar wat Philippe Gilbert hier gedaan heeft de afgelopen jaren." De Belg won de voorjaarsklassieker in 2010, 2011 en 2014. Bovendien werd hij in 2012 wereldkampioen op het huidige parcours van de Gold Race. "Hij is toch weer de favoriet. Je moet hem bovenaan zetten. Met stip."

"Het liefste heb ik een Nederlander, maar je hebt na Gilbert ook Valverde, Rodríguez, Kwiatkowski. De Tour-winnaar rijdt hier mee, Nibali. Je hebt ook nog die Australiër, Matthews. Tussen die renners zal het wel gaan."

De laatste Nederlander die de koers won, was Erik Dekker in 2001. Hij klopte Lance Armstrong in Maastricht, de finishplaats van destijds.

Draaien en keren

Van Vliet heeft weinig aan het parcours veranderd. "Het is ook dit jaar weer draaien en keren. Dat is de charme van deze koers." En die immer terugkerende vraag? "Of het wel een echte klassieker is? Ja, natuurlijk. Kijk, we halen de andere grote voorjaarsklassiekers nooit meer in. Maar dat komt omdat we vijftig jaar later begonnen zijn. Verder doen wij qua uitstraling, qua gretigheid van de renners niet onder voor de andere klassiekers. Ze rijden hier zondag allemaal om te winnen."

2001: Dekker klopt Armstrong in Gold Race

In totaal was er zeventien keer een Nederlandse zege in de Gold Race. De eerste editie in 1966 kende met Jean Stablinkski echter een Franse winnaar. Tot onsteltenis van Cor Schuuring, die zesde werd. Hij houdt tot op de dag van vandaag vast dat als hij geen pech had gekend, hij Stablinski in de sprint had geklopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl