Teambaas Monisha Kaltenborn van Sauber krijgt veel vragen over de gang van zaken rond de Nederlandse coureur Giedo van der Garde.
NOS Sport

'Supermama' Kaltenborn bij Sauber onder grote druk

Supermama, powervrouw, trendsetter. Allemaal typeringen die de laatste jaren zijn gebruikt om Monisha Kaltenborn als teambaas van de Zwitserse renstal Sauber te omschrijven.

Opgeleid door de voormalige teambaas Peter Sauber maakte ze snel carrière bij het Formule 1-team. Maar er worden steeds openlijker twijfels uitgesproken over haar capaciteiten. Is ze wel de juiste vrouw op de juiste plek?

De geboren Indiase is met haar team in een juridisch steekspel terechtgekomen, waarbij Sauber lijnrecht tegenover de Nederlander Giedo van der Garde is komen te staan. Tot nu toe heeft Sauber alle daaruit voortvloeiende gevechten voor de rechtbank verloren.

Negatieve invloed

De vrolijke glimlach bij Kaltenborn heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een ontwijkende blik. "Ik heb niet overwogen om op te stappen'', reageerde ze na de vrije training bij de grand prix van Australië gelaten op vragen over de janboel bij Sauber. Ze wilde nog wel bevestigen dat de affaire een negatieve invloed heeft op het team, maar vluchtte vervolgens op de persconferentie vooral in woorden als "daar kan ik momenteel niets over zeggen".

De huidge teambaas van Sauber Monisha Kaltenborn met de ex-teambaas Peter Sauber.
Formule 1-coureur Giedo van der Garde na de uitspraak van het Supreme Court

Kaltenborn, in 1971 in het Indiase Dehradun geboren en op jonge leeftijd in Oostenrijk terechtgekomen, werkt sinds 2000 voor Sauber. Aanvankelijk op de juridische afdeling. In oktober 2011 werd ze, als opvolger van haar leermeester Peter Sauber, de eerste vrouwelijke teambaas in de glitter- en glamourwereld van de Formule 1. Ze bezit een derde van de aandelen van het team.

Moeder van twee kinderen

De moeder van twee kinderen voorzag geen problemen in de mannenwereld. "Ja, het is een mannenwereld. Maar dat geldt voor veel sectoren, zoals de bankensector, de bouwsector. Ik zit er niet mee. Een vrouw ziet de technische aspecten van de motorsport pragmatischer, zit meer op afstand. Dat klinkt algemeen, maar ik geloof erin. Wij vrouwen steken niet zoveel emotie in racewagens", zei ze in diverse interviews na haar aantreden.

Christijan Albers kent de teambaas van Sauber. Albers reed zelf in de Formule 1 en was vorig seizoen nog een korte tijd teambaas bij het uit de Formule 1 verdwenen Caterham. "Haar achtergrond als juriste is natuurlijk niet verkeerd en ze heeft inmiddels lang genoeg meegelopen om kennis van zaken te hebben. Dat ze een vrouw is, maakt niet uit", zegt hij over het woelige mannenwereldje van de Formule 1.

Het is niet alleen zwart en wit

Albers verwacht dat er linksom of rechtsom wel een oplossing komt in de zaak tussen Sauber en Van der Garde. "Beide partijen zullen wel een punt hebben. Sauber verkeert in een moeilijke financiële situatie. Dat is de realiteit. Overal is minder geld beschikbaar, zeker bij kleinere teams, en de kosten blijven doorlopen", zegt Albers.

,,Er is in de afgelopen maanden iets fout gegaan bij Sauber'', vervolgt Albers. "Ik wil het echter geen chaos noemen. Alles valt of staat bij goed management. Zoals altijd heeft iedereen een beetje schuld. Alle partijen hebben een bepaald belang. Het is niet alleen maar zwart en wit. Bij sport heb je te maken met emotie. Kijk naar voetbal. Spelers en trainers hebben daar ook contracten, maar die zeggen ook niet alles. Dit geval is niet anders'', stelt Albers.

Christijan Albers

Op de commandopost moet je de mensen in het veld vertrouwen geven dat ze verantwoordelijkheid durven en moeten nemen.

Monisha Kaltenborn

Kaltenborn verklaarde in diverse interviews dat alles bij Sauber transparant is. "Op de commandopost moet je mensen in het veld het vertrouwen geven dat ze verantwoordelijkheid durven en moeten nemen. En de vrijheid hebben zelf beslissingen te nemen. Ze moeten echter wel weten dat er iemand is die het team aanvoert", verklaarde ze vorig jaar toen de problemen begonnen op te spelen.

"Ik denk dat Peter Sauber, als puntje bij paaltje komt, nog steeds alle beslissingen neemt", beoordeelt Albers het optreden van de huidige teambaas. "Uiteindelijk komt er een oplossing. Je kunt misschien wel gelijk hebben, maar als er geen geld is, wat dan?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl