Dopingarts Eufemiano Fuentes in 2013 op weg naar naar de rechtbank van Madrid.
NOS Wielrennen

'Dopingdokter Fuentes nog altijd actief'

De beruchte dopingdokter Eufemiano Fuentes is tegenwoordig nog altijd actief in de sportwereld. Dat blijkt uit het maandag verschenen rapport van de CIRC, de commissie die in 2014 onderzoek deed naar doping in de wielersport.

De CIRC nam 174 getuigenverklaringen af. “De commissie kreeg ook te horen dat dokter Eufemiano Fuentes nog steeds atleten behandelt, ondanks de schorsing van vier jaar die hij in 2013 als sportarts opgelegd kreeg.”

Volgens de verklaring zou Fuentes zijn praktijken hebben voortgezet vanuit Zuid-Amerika.

Operacion Puerto

Fuentes was de spil in Operacion Puerto, een grote dopingzaak in Spanje. In 2006 vond de politie bij een inval in zijn kliniek 186 bloedzakjes en veel transfusiemateriaal. Deze zouden afkomstig zijn van voornamelijk wielrenners, maar ook andere sporters. In december 2010 zei Fuentes dat als hij alle namen bekend zou maken “het Spaanse voetbalelftal zijn wereldtitel in 2010 kwijt zou raken”.

In 2013 werd hij schuldig bevonden van het “in het gevaar brengen van de volksgezondheid”. Hij ontliep een gevangenisstraf en mag vier jaar lang niet als arts werkzaam zijn in de sport.

69 dokters

In totaal hebben minimaal 69 dokters doping verstrekt aan wielrenners tussen 1985 en 2014. Drie “bekende dopingartsen”, zo staat in het CIRC-rapport te lezen, waren betrokken bij 19 of 20 teams.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl