NOS Schaatsen

Koelizjnikov pakt wereldtitel, zilver voor Otterspeer

  • ANP
    Hein Otterspeer, Pavel Koelizjnikov en Aleksej Jesin

Pavel Koelizjnikov heeft met veel overmacht de wereldtitel gegrepen bij de WK sprint. Koelizjnikov debuteerde op het WK en is met 20 jaar en 315 dagen de jongste wereldkampioen na Eric Heiden in 1979. Hein Otterspeer pakte het zilver, brons was voor de Rus Aleksej Jesin.

Koelizjnikov had zaterdag de 500 meter al gewonnen in een baanrecord (34,56) en maakte zijn faam als wereldkampioen op deze afstand zondag weer waar door in 34,68 te zegevieren. De Rus sloot in in stijl af door in 1.09,06 ook winnaar te worden van de 1.000 meter, die zaterdag nog door Otterspeer was gewonnen.

Otterspeer werd op die afsluitende afstand vierde (1.09,52), maar hij hield genoeg tijd over om zijn tweede plaats te verdedigen. Aleksej Jesin werd tweede (1.09,41) en Håvard Holmefjord Lorentzen eindigde op de tweede kilometer als derde (1.09,43), terwijl hij in het klassement als dertiende eindigde.

Blessure Davis, DQ Moerasjov

Shani Davis ging niet van start op de laatste afstand. Hij had liesblessure opgelopen tijdens de tweede 500 meter. Roeslan Moerasjov, die zicht had op het podium, werd gediskwalificeerd vanwege een te vroege wissel.

Voor Otterspeer was dit de derde deelname aan de WK sprint. Bij zijn debuut in 2012 werd hij zevende, maar een jaar later stond hij al op het podium. Otterspeer veroverde in 2013 brons bij de eerste wereldtitel van Michel Mulder.

Otterspeer: hoogtepunt in carrière

Mulder net naast podium

Diezelfde Mulder eindigde op 0,01 seconden naast het podium. De Rus Aleksej Jesin kaapte verrassend de bronzen medaille weg voor de neus van de tweevoudig wereldkampioen (2013 en 2014).

Otterspeer was heel tevreden met zijn zilveren plak. "Ooit is hij nog wel aan de beurt, maar dit weekend was hij gewoon te sterk. Ik ben nu gewoon tweede van de wereld en daar ben ik heel blij mee. Het hoogtepunt uit mijn carrière."

Mulder: geen spijt van inline-skaten

Schipper knap zesde

Pim Schipper kon terugkijken op een uitstekend toernooi. De derde Nederlandse deelnemer werd knap zesde. Schipper behoudt daarmee de A-status bij het NOC*NSF. Hij moest bij de eerste acht in het eindklassement eindigen. Schipper had wel enigszins geluk dat Nico Ihle en Moerasjov gediskwalificeerd werden en dat Davis met een blessure de strijd vroegtijdig moest staken.

  • NOS
    Uitslag tweede 1.000 meter mannen
  • NOS
    Eindklassement mannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl