NOS Nieuws

Songfestival-artiest Joost Klein: van 'belachelijke keuze' tot 'kunstenaar op het podium'

Joost Klein gaat Nederland volgend jaar vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival in Zweden, werd vanochtend bekendgemaakt. De selectiecommissie denkt dat de 26-jarige Fries met zijn compleet eigen stijl "een geweldige act" kan neerzetten in Malmö. Op sociale media zijn de reacties zoals gewoonlijk verdeeld. Is Klein een belachelijke inzending of is dit het "lef en risico dat Nederland nodig heeft?"

Podcastmaakster en songfestivalexpert Katja Zwart is razend enthousiast over de deelname van Klein. "Het is een frisse wind, weer eens wat anders dan de ballads van de afgelopen jaren", zegt ze tegen de NOS. Zwart had nog niet van Klein gehoord toen duidelijk werd dat hij graag wilde deelnemen, en zocht hem op. "Happy hardcore is niet mijn muziekstijl, maar Joost is echt een artiest. Hij is niet alleen een muzikant, maar ook een kunstenaar op het podium. Die jongen barst van de creativiteit", aldus Zwart.

De provincie Friesland, waar Klein oorspronkelijk vandaan komt, is trots: "Joost is een enorme inspiratiebron, zegt gedeputeerde Sijbe Knol tegen het ANP. "Het heeft hem niet altijd meegezeten, maar hij heeft iets heel moois bereikt." Op sociale media zijn verder veel lovende reacties te lezen. "Wat super gaaf!", schrijft iemand.

'Tweede misser'

Maar er is ook kritiek. "Belachelijk, we hebben zoveel betere artiesten in Nederland", is een van de reacties. Ook spreken mensen van "een ontzettend slechte keuze". Verder zijn er opmerkingen in de trant van: "Voor het tweede jaar op rij een misser", wat refereert aan de teleurstellende uitslag bij de vorige editie.

Zwart is het niet eens met de kritieken. "Ik zie ze ook, de reacties. 'Wie?!' vragen mensen zich af." Zwart stelt dat Duncan Laurence ook relatief onbekend was voor zijn deelname, en die ging uiteindelijk met de winst aan de haal.

Wie is Joost Klein? Dat zie je in onderstaande video:

Klein voor Nederland naar het Songfestival: 'Joost Klein, droom groot'

"Nederlands publiek wil blijven hangen in wat het zelf leuk vindt", stelt Zwart. "Ze kijken niet naar de internationale hit-potentie. Je moet kijken naar wat potentie heeft, ook in het buitenland."

Televoting systeem

Het songfestival werkt sinds de afgelopen editie een beetje anders. Tijdens de halve finales is er namelijk geen oordeel meer van een jury, maar beslist het publiek via televoting wie doorgaat naar de finale. Voor Klein zou dat een voordeel kunnen zijn, gezien zijn grote populariteit in landen als Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland.

"Het speelt misschien niet onder alle leeftijdsgroepen, maar Joost is gewoon ontzettend populair", zegt Zwart. "Het hoeft niet je smaak te zijn, maar het gaat erom dat zijn stijl het gewoon ontzettend goed doet, ook in Europa."

Op de bekendmaking van Kleins deelname reageren op sociale media ook Duitse, Belgische en Franse jongeren. "Our twelve points go to... Joost", schrijven verschillende mensen, naar het bekende puntensysteem van het Eurovisie Songfestival.

Er is niks mis met een goede ballad, maar het werd tijd voor een beetje meer lef en risico. Joost heeft dat.

Katja Zwart

Klein zelf is in ieder geval ontzettend blij met zijn deelname, zegt hij tegen de NOS. "Ik ben ontzettend trots. Als kind keek ik met mijn ouders op de bank naar het songfestival", zegt hij. "Met een grote mond zei ik dat ik daar - op het songfestival - ooit zelf zou staan, dus je moet groot dromen." Toen Klein te horen kreeg dat hij mee mocht doen, beloofde hij Nederland één ding: "Aan het einde van de rit gaan jullie trots zijn, hoe dan ook."

Klein groeide op in het Friese Britsum. Zo reageren de inwoners op zijn deelname:

Reacties uit Friese Britsum op Joost Klein: 'Hij wilde vroeger minister president worden'

Zwart heeft er in ieder geval zin in, samen met de honderden andere enthousiastelingen op sociale media. "Er is niks mis met een goede ballad, maar het werd tijd voor een beetje meer lef en risico. Joost heeft dat", aldus Zwart.

Advertentie via Ster.nl