Een Russische fan tijdens een EK-wedstrijd in Sint-Petersburg
NOS VoetbalAangepast

FIFA verbant Rusland naar neutraal terrein, Polen en Engeland spelen sowieso niet

De FIFA heeft aangekondigd dat Russische clubs en het nationale elftal voorlopig op internationaal niveau geen thuiswedstrijden mogen spelen. Wedstrijden zullen op neutraal terrein en zonder supporters moeten worden afgewerkt.

Rusland wordt niet geschorst, maar duels uit de play-offs om WK-kwalificatie mogen niet in Rusland gespeeld worden. De FIFA neemt een aantal andere maatregelen die sterk lijken op die van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) naar aanleiding van grootscheeps dopinggebruik door Russische sporters.

Zo mag het land van president Vladimir Poetin niet meer onder de naam Rusland uitkomen, maar wordt het als Voetbalbond van Rusland omschreven. Ook zal de Russische vlag niet te zien zijn bij interlands en wordt het volkslied niet meer afgespeeld.

Polen en Engeland ontevreden

Polen, Tsjechië en Zweden lieten eerder weten wedstrijden tegen Rusland te willen boycotten. De FIFA gaat met de betrokken bonden in gesprek, maar kan in ieder geval op weinig begrip van de Polen rekenen.

De Poolse bond liet weten totaal niet blij te zijn met de huidige maatregelen, die "volkomen onacceptabel" worden genoemd. Polen wil onder geen beding spelen tegen Rusland.

Ook de Engelse FA was duidelijk: "Uit solidariteit spelen we voorlopig geen enkele wedstrijd tegen Rusland.

Ook Evgeniy Levchenko is kritisch. De oud-eredivisievoetballer en voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) schaart zich op Twitter achter de Poolse bond en zegt de maatregelen van de FIFA belachelijk te vinden.

Advertentie via Ster.nl