EU-onderhandelaar Michel Barnier met een exemplaar van het akkoord
NOS Nieuws

BBC: brexit-deal gaat verder dan EU-handelsverdrag met Canada

Het handelsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk gaat verder dan een soortgelijk verdrag dat de EU met Canada heeft gesloten. Dat heeft de BBC gemeld. De Britse omroep zegt een exemplaar van de deal te hebben ingezien.

De Britse premier Johnson beschreef het last-minute-akkoord donderdag als een vrijhandelsverdrag dat vergelijkbaar is met dat tussen de EU en Canada. Maar de BBC stelt dat de tekst van het volledige akkoord, die nog niet is gepubliceerd, op het eerste gezicht verder gaat dan een deal in "Canadese stijl".

Het document bestaat uit 1246 pagina's, inclusief zo'n 800 pagina's met bijlagen en voetnoten. Een van die bijlagen onthult een compromis over elektrische auto's, meldt de BBC. De EU wilde alleen van importheffingen afzien voor Britse auto's die voornamelijk met Europese onderdelen zijn gemaakt. De invoering van die afspraak wordt nu over zes jaar gefaseerd, en Londen heeft inhoudelijk moeten inleveren.

Natuurrampen

In de deal staan duidelijke toezeggingen om de Britse normen op het gebied van milieu, arbeidsrecht en klimaatverandering niet te verlagen ten opzichte van de EU-normen. Maar er is ook afgesproken dat beide partners de overeenkomst "opnieuw in evenwicht mogen brengen" als er in de toekomst "aanzienlijke afwijkingen optreden die de handel kunnen beïnvloeden".

Ook staat in de deal dat bedrijven in geval van natuurrampen overheidssteun mogen ontvangen. Daarmee kan het huidige coronasteunpakket van de EU voor de luchtvaart, ruimtevaart, klimaatverandering en elektrische auto's overeind blijven.

In de komende dagen zal de hele tekst van de deal worden gepubliceerd. Het Britse parlement debatteert en stemt op 30 december over het akkoord, één dag voor het aflopen van de overgangsperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl