Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht
NOS Voetbal

Strijdplan Utrecht: geen rechtbank, maar dialoog met KNVB en UEFA

FC Utrecht was zonder twijfel één van de grote verliezers toen de KNVB op vrijdag 24 april bekendmaakte dat het restant van de eredivisie en de bekerfinale in verband met de coronacrisis niet meer gespeeld zouden gaan worden.

De voetbalbond gaat de Europese tickets verdelen op basis van de ranglijst en dus greep Utrecht mis. Ondanks dat de ploeg een wedstrijd minder speelde dan concurrent Willem II, dat drie punten meer had.

Bovendien vervloog ook de tweede kans op deelname aan de Europa League. Utrecht had zich geplaatst voor de eindstrijd van de KNVB-beker, maar de voetbalbond zette een streep door de finale tegen Feyenoord.

'Zal alle advocaten inzetten'

Winst in De Kuip zou een directe plek in de groepsfase van de Europa League hebben betekend. Oftewel: drie Europese wedstrijden in eigen huis.

Frans van Seumeren was na het besluit in alle staten. "Ik zal alle advocaten inzetten die er zijn om gerechtigheid te halen", riep de clubeigenaar woest.

"Op basis van 75 procent van de wedstrijden wordt besloten dat de eerste vijf van de eredivisie Europa ingaan, maar dat aan de onderkant van de ranglijst niemand degradeert. Daar klopt helemaal niks van."

Kort na mededeling uit Zeist maakte Utrecht bekend het besluit te gaan aanvechten. Over de strategie hield Van Seumeren zich op de vlakte. "Daar ga ik niets over vertellen, want dan weet de KNVB het ook."

Kort na het besluit van de KNVB was Van Seumeren te gast in Studio Sport, waar hij zijn kritiek uitte.

Utrecht-eigenaar Van Seumeren: 'Bekerfinale is bij het grofvuil gezet'

Vier weken na het slechte nieuws uit Zeist heeft FC Utrecht het strijdplan klaar. Van Seumeren houdt zijn advocaten voorlopig nog even achter de hand. De club waagt nog eenmaal een poging om in overleg met de bond het spelen van de bekerfinale zeker te stellen.

Stap 1: overleg met KNVB

Op dinsdag 19 mei gaat een afvaardiging van de club in gesprek met de beleidsbepalers van de KNVB. Algemeen directeur Thijs van Es en technisch directeur Jordy Zuidam schuiven in Zeist aan bij Eric Gudde en Just Spee.

Inzet van FC Utrecht: de bekerfinale moét gespeeld worden in zijn originele of anders in een alternatieve vorm. Ergens in juli, augustus of september. En de winnaar krijgt het directe ticket voor de groepsfase van de Europa League. Utrecht voelt zich gesterkt door de geluiden dat de eerste EL-wedstrijden in de groepsfase van Europa League waarschijnlijk pas eind oktober gespeeld gaan worden.

Stap 2: uitleg bij UEFA

Op maandag 25 mei moeten de nationale voetbalbonden bij de UEFA aangeven welke ploegen ingeschreven worden voor de Europese toernooien. Utrecht heeft reeds een uitnodiging van de Europese voetbalbond om haar standpunten over de handelwijze van de KNVB te delen.

De club heeft inmiddels flink wat informatie verzameld om de UEFA te overtuigen. Utrecht hoopt op steun van de bond, zeker nu UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin deze week verklaarde dat 'de beslissingen over competities in Frankrijk en Nederland te vroeg zijn genomen'. Dat is wat Utrecht betreft de spijker op zijn kop.

Stap 3: spoedprocedure CAS

Als Utrecht zowel in Zeist als Zwitserland geen gelijk krijgt, komen de advocaten van Van Seumeren alsnog in actie. Als laatste stap in het strijdplan van de club vraagt Utrecht een spoedprocedure aan bij het internationale sporttribunaal CAS. En dat alles met één doel: de bekerfinale van 2020 móét gespeeld worden. Het CAS kan dan oordelen of de KNVB en de UEFA de regels wel op de juiste wijze hebben toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl