liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kruijswijk houdt stand, Kelderman verliest tijd, Mollema strijdlustig

  • Etappe 15 ging over ruim 178 kilometer van Ribera de Arriba naar Lagos de Covadonga
  • Thibaut Pinot wint, Steven Kruijswijk wordt knap vijfde
  • Simon Yates behoudt de rode trui, Steven Kruijswijk blijft vijfde (+1.29)
liveblog gesloten

Hasta pasado mañana!

En dan houden we ermee op hier in Spanje. Morgen is het een rustdag in de Vuelta, dinsdag gaan we weer verder met een venijnige individuele tijdrit over 32 kilometer van Santillana del Mar naar Torrelavega.

Tot dinsdag!

Voor de derde keer

Wie werd er uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de dag? Voor de derde keer deze Vuelta ging de prijs naar Bauke Mollema.

Van Poppel in de kopgroep: 'Ik verbaasde mezelf ook wel'

Sprinter Danny van Poppel viel vandaag op door lange tijd in de kopgroep mee te rijden en zelfs, in een bergetappe, het nodige kopwerk te verrichten. "Ik verbaasde mezelf ook wel", gaf Van Poppel na afloop lachend toe.

"Ik voelde me heel goed en het was een sterke kopgroep. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk George Bennett te helpen. Daarna heb ik Steven Kruijswijk nog geholpen met eten en drinken. En daarna ben ik op mijn gemakje naar boven gereden", aldus Van Poppel, die stiekem al vooruit kijkt naar de sprintetappe van komende donderdag.

Van Poppel in de kopgroep: 'Ik verbaasde mezelf ook wel'

Kelderman kort en krachtig: 'Ik was niet goed'

Wilco Kelderman was snel klaar met zijn commentaar op de vijftiende etappe, waarin hij op ruim vier minuten achterstand over de finish kwam: "Ik was niet goed. En that's it."

"Ik had niet echt een goed gevoel. Dan hoop je dat je er nog inkomt. Maar dat was niet zo."

Kelderman kort en krachtig: 'Ik was niet goed'

Tevreden Kruijswijk: 'Heb goed standgehouden'

Steven Kruijswijk toonde zich na afloop van de vijftiende etappe tevreden met het behouden van zijn vijfde plaats in het klassement. "Het was volle bak vanaf de voet. Ik moest lossen, maar kwam ook weer terug. Ik denk dat ik goed stand heb gehouden, maar het was wel lastig."

De Nederlander bleef tijdens de slotklim zijn eigen tempo rijden, ondanks alle tempowisselingen van met name Simon Yates. Dus kan hij tevreden vooruitkijken naar de slotweek: "Ik sta er goed bij. Maar eerst op naar de rustdag."

Tevreden Kruijswijk: 'Heb goed standgehouden'

Beelden van de slotfase

Even terugkijken naar de slotfase van de vijftiende etappe.

Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk knap vijfde

Daar is Kelderman

Wilco Kelderman komt als veertiende over de finish, op 4.01 van ritwinnaar Thibaut Pinot.

Het algemeen klassement

En zo ziet de top-10 van het algemeen klassement er nu uit. Simon Yates behoudt de leiding, Steven Kruijswijk verliest een handvol seconden maar blijft vijfde.

De uitslag

De uitslag van de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje. Thibaut Pinot wint, Steven Kruijswijk handhaaft zich in de top en wordt vijfde.

Pinot wint!

De dagzege is voor Thibaut Pinot! Hij verrast de andere klassementsrenners en zegeviert in Lagos de Covadonga.

López komt als tweede over de finish, rodetruidrager Yates wordt derde. Kruijswijk wordt vijfde, achter Valverde.

Thibaut Pinot wint in de mist van Lagos de Cavodonga

2 km - Kruijswijk is terug

Kruijswijk en Valverde keren terug bij de groep met Yates en Quintana. Pinot rijdt aan de leiding, met López daar vlak achter.

3,5 km - Pinot op kop

De voorsprong van Pinot loopt op tot 20 seconden. Achter de Fransman rijden Yates, Quintana en López. Kruijswijk en Valverde rijden daarachter.

5 km - Yates is terug

Pinot rijdt op kop, met 13 seconden voorsprong.

Yates wordt vooral dankzij Valverde weer bijgehaald door de groep met favorieten, waarin Kruijswijk het moeilijk heeft. De Nederlander moet even lossen, maar herstelt zich en keert terug.

6 km - Pinot en Yates

De volgende aanval is van Pinot, de nummer 11 in het klassement op 2.46 van Yates. De Fransman mag gaan. En vervolgens gaat rodetruidrager Yates in de aanval!

6,5 km - Urán lost

Urán - nummer 6 in het algemeen klassement - kan de groep met favorieten niet meer volgen. Kruijswijk rijdt ondertussen nog goed mee.

7 km - López

De eerste aanval op het rood is van López, de nummer 4 op 47 seconden van Yates. Zijn poging wordt gepareerd.

8 km - Eén groep

García Cortina is bijgehaald. Een uitgedund peloton met de klassementsrenners rijdt nu op kop.

9 km - Einde nadert

Nog 20 seconden heeft García Cortina over. Het einde van de Spanjaard is nabij. En dan kunnen de klassementsrenners het onderling gaan uitvechten.

10 km - Kelderman lost

Het lijkt wederom niet de dag van Wilco Kelderman. De Sunweb-renner moet al vroeg tijdens de slotklim lossen uit het peloton.

Kruijswijk rijdt nog wel enthousiast mee in het peloton met favorieten. De voorsprong van García Cortina is een kleine minuut.

11 km - Mollema is klaar

Het woord is aan de klassementsrenners. García Cortina rijdt nog steeds op kop, met 1.22 op het peloton. Maar de rest van de voormalige kopgroep wordt op het gemakje opgeslokt door het uitgedunde peloton. Ook Bauke Mollema.

12 km - Klimmen geblazen

García Cortina is begonnen aan de loodzware slotklim, met zelfs een stuk met een stijgingspercentage van 20.

Profiel van de 15de etappe in de Ronde van Spanje

13 km - Minuutje

Een minuut is de voorsprong van García Cortina op de groep met Mollema. Maar: over twee kilometer gaat de finale pas echt beginnen, want dan volgt de slotklim: 11,7 kilometer à 7,2 procent.

Het peloton volgt op 2,5 minuut van de Spaanse koploper.

18 km - García Cortina

Over zes kilometer wacht het begin van de slotklim van de buitencategorie.

De situatie: García Cortina rijdt alleen op kop, met 20 seconden voorsprong op de groep met Mollema. Het peloton volgt op 2.40.

Profiel van de 15de etappe in de Ronde van Spanje

28 km - Valpartij

Een lelijke valpartij in het peloton, waarbij Kwiatkowski en Geniez de voornaamste slachtoffers zijn. Beide heren zitten met van pijn vertrokken gezichten op de grond.

Michal Kwiatkowski en Alexandre Geniez zoeken onvrijwillig het Spaanse asfalt op

29 km - Tien man

Mollema en García Cortina krijgen weer gezelschap. Eerst van Bennett, en vervolgens van de rest. We hebben weer tien man aan kop.

De kopgroep: Mollema, Felline, Bennett, García Cortina, Erviti, King, Rolland, Geoghegan Hart, Conti en Schultz.

32 km - Mollema valt aan

Je verwacht het niet: Bauke Mollema gaat in de aanval! De onvermoeibare Trek-renner gaat er samen met García Cortina vandoor.

Het duo pakt ruim 20 seconden op een groep met acht voormalige vluchtkompanen. Na Van Poppel is ook Roche daaruit weggevallen.

2016: Gesink grijpt net naast zege

Twee jaar geleden leek Robert Gesink hard op weg naar de dagzege op Lagos de Covadonga. Tot hij kort voor de top een ontketende Nairo Quintana langszij zag komen.

De Colombiaan sloeg hier de beslissende slag voor zijn eindzege in de Vuelta. En Gesink? Die won vier dagen later de koninginnenrit met aankomst op de Col d'Aubisque.

2016: Gesink grijpt net naast zege Lagos de Covadonga

42 km - King als eerste boven

Mollema en King leveren opnieuw een venijnig duel af om de bergpunten. En dit keer wint de renner van Dimension Data: 10 punten voor hem, 6 voor Mollema. Bennett pakt er 4.

Het peloton volgt op precies drie minuten.

43 km - Van Poppel is klaar

Danny van Poppel heeft zijn werk voor George Bennett gedaan. De sprinter laat de kopgroep lopen. Nog elf man zijn er over, met 3.07 voorsprong op het peloton, en we zijn bijna boven.

Profiel van de 15de etappe in de Ronde van Spanje

45 km - Voorsprong neemt af

Felline, de ploeggenoot van Mollema, doet het kopwerk tijdens de tweede beklimming van de Mirador del Fito, terwijl de voorsprong van de kopgroep afneemt: nog 3.11 is er over, met nog 3,5 kilometer tot de top.

48 km - Klimmen geblazen

Voor de tweede keer vandaag rijdt de kopgroep de Mirador del Fito op: 6,3 kilometer à 7,7 procent.

Voorsprong van de kopgroep met Mollema en Van Poppel: 3.51.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

Ondertussen in Londen

Geraint Thomas, de winnaar van de afgelopen Tour de France, blijft de komende drie jaar bij Team Sky. De 32-jarige Welshman heeft een nieuw contract getekend bij de Britse formatie. Thomas maakte het nieuws zelf bekend aan het publiek in Londen voorafgaand aan de slotetappe van de Ronde van Groot-Brittannië.

59 km - 3,5 minuut

Astana bepaalt het tempo aan kop van het peloton. De voorsprong van de kopgroep blijft rond de 3,5 minuut schommelen.

De kopgroep: Mollema, Van Poppel, Felline, Bennett, García Cortina, Roche, Erviti, King, Rolland, Geoghegan Hart, Conti en Schultz.

70 km - Mollema weer terug

Mollema is ondertussen weer teruggekeerd bij zijn vluchtkompanen. Twaalf man op kop dus, met 3.30 voorsprong op het peloton.

Over ruim 20 kilometer gaan we weer klimmen. Van Poppel sleurt aan kop van de kopgroep, terwijl Mollema zich weer een beetje heeft verstopt.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

Historische berg

Straks gaan de renners nog een keer de Mirador del Fito op, maar dan van een andere kant. De berg staat onder meer bekend als de laatste beklimming uit de carrière van Miguel Indurain.

In 1996 stapte de vijfvoudig Tourwinnaar in de Vuelta af na de beklimming van de Mirador del Fito. De Spaanse wielerlegende zou vervolgens nooit meer opstappen in een professionele wielerwedstrijd.

78 km - Mollema op de top

Bauke Mollema is als eerste boven op de Mirador del Fito na een venijnige sprint tegen King. Daarmee doet de Nederlander goede zaken voor het bergklassement. Bolletjestruidrager Maté is namelijk ziekjes en heeft moet lossen uit peloton.

In de afdaling trekt Mollema overigens door. Hij rijdt nu in zijn eentje op kop.

80 km - Vier minuten

Over anderhalve kilometer zijn we boven. De voorsprong van de groep met Mollema en Van Poppel is teruggelopen naar vier minuten. In het peloton moet Maté, leider in het bergklassement, passen.

Mollema was met pech aan de fiets even teruggevallen, maar is inmiddels weer aangesloten bij de kopgroep.

De kopgroep: Mollema, Van Poppel, Felline, Bennett, García Cortina, Roche, Erviti, King, Rolland, Geoghegan Hart, Conti en Schultz.

84 km - Klimmen geblazen

We zijn weer aan het klimmen: voor de eerste keer vandaag gaat het peloton de Mirador del Fito op: 7,1 kilometer à 7,7 procent. Later vanmiddag moeten de renners deze berg van de eerste categorie nog een keer op. De voorsprong van de kopgroep met Mollema en Van Poppel: 5.53.

De kopgroep: Mollema, Van Poppel, Felline, Bennett, García Cortina, Roche, Erviti, King, Rolland, Geoghegan Hart, Conti en Schultz.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

Hoe is het met Dylan van Baarle?

Dylan van Baarle pakte donderdag in de twaalfde etappe van de Vuelta bijna de mooiste zege uit zijn loopbaan. Maar hij werd tweede. En het werd nog erger: na de finish kwam hij lelijk ten val na een botsing met een kalende official in donker jack met bril.

Hoe is het met Van Baarle? "Doordat ik vrijdag toch gestart ben en de etappe heb uitgereden zijn andere spieren overbelast geraakt. Daar heb ik nu een soort spierpijn van. Ik heb onder andere last van mijn hamstring en mijn lies, Het doet gewoon superveel zeer. Ik kan niet gewoon lopen en loop met een kruk."

Over de WK wielrennen wil de Sky-renner nog niet nadenken. "Ik wil eerst weer normaal kunnen lopen en dan de balans opmaken wat mijn achterstand is en of het WK haalbaar is."

Etappe 12: Van Baarle grijpt net naast dagsucces in Vuelta

106 km - Voorsprong loopt op

Over twintig kilometer gaan we weer klimmen. In de koers heerst vooralsnog relatieve rust. De voorsprong van de kopgroep met Mollema en Van Poppel loopt gestaag op, naar ruim 4 minuten.

Bauke Mollema rijdt ook in de vijftiende etappe van de Vuelta weer vooraan mee

'De Spaanse Alpe d'Huez'

Volgens Pierre Rolland, die twee jaar geleden ook in de ontsnapping zat in de Vuelta-rit naar Lagos de Covadonga, is de slotklim het beste te omschrijven als 'de Spaanse Alpe d'Huez'.

"Het is een opwindende rit. De Vuelta is vaak beslist tijdens de klim naar Lagos de Covadonga. De beklimming is langer dan die van de afgelopen dagen en wat traditioneler, een beetje zoals in de Tour de France."

Rolland zit ook vandaag in de ontsnapping. De groep, met onder anderen Mollema en Van Poppel, heeft 3.40 voorsprong op het peloton.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

132 km - Wie zijn de twaalf?

Wie zijn de twaalf man op kop? Bauke Mollema, Fabio Felline (Trek), Danny van Poppel, George Bennett (Lotto-Jumbo), Ivan Garcia Cortina (Bahrein-Merida), Nicolas Roche (BMC), Imanol Erviti (Movistar), Ben King (Dimension Data), Pierre Rolland (Education First), Tao Geoghegan Hart (Sky), Valerio Conti (UAE) en Nick Schultz (Caja Rural).

Hun voorsprong: 3.17. Bennett is de best geklasseerde renner: hij staat 21ste op ruim 10 minuten van Yates.

135 km - Een groep is weg

Het is gelukt: een groep van twaalf renners heeft een serieus gat geslagen met het peloton. Met twee Nederlanders: Bauke Mollema en Danny van Poppel. De voorsprong loopt rap op tot meer dan drie minuten.

'Vijfde? Nog een paar plekken opschuiven dan'

Steven Kruijswijk vond zichzelf na de etappe van gisteren terug op de vijfde plek in het algemeen klassement. "Nog een paar plekken opschuiven dan", lacht de renner van Lotto-Jumbo. "Nou, de jongens die voor me staan, zijn echt goed in vorm. Yates steekt er bovenuit, maar ook Quintana, Valverde..."

Kruijswijk hoopt dat er vandaag al vanaf het begin van de slotklim gekoerst gaat worden. "Als de kans er is, zal ik hem pakken. Maar als ik mijn vijfde plek kan consolideren richting de tijdrit, ben ik tevreden."

Kruijswijk: 'Als de kans er is, zal ik hem pakken'

146 km - Mollema opgeslokt

Helaas: ook de poging van Mollema & co strandt. Door het hoge tempo en de aanhoudende ontsnappingspogingen moeten er achteraan het peloton veel renners lossen. Onder anderen Peter Sagan en Elia Viviani kunnen niet volgen.

150 km - Daar gaat Mollema weer

Een nieuwe vluchtpoging van een groep van zeven renners, die 12 seconden pakken op het peloton. Drie keer raden wie er in de kopgroep zit?

Inderdaad: Bauke Mollema is er weer bij. Samen met Geniez, Bookwalter, Kwiatkowski, Clarke, Castroviejo en Henao.

153 km - De Gendt als eerste

Na wat schermutselingen in de kopgroep komt De Gendt als eerste boven op de Alto de Santo Emiliano, voor Kwiatkowski en Majka. Het peloton is vervolgens in alle gezamenlijkheid aan de afdaling begonnen.

160 km - Pools-Oostenrijks duo

Tijdens de beklimming gaat de onvermoeibare Michal Kwiatkowski ervandoor, samen met Lukas Pöstlberger. Het duo pakt 10 seconden.

163 km - Teunissen probeert het

Zoals gebruikelijk volgt de ene aanval de andere op in de beginfase. Mike Teunissen deed een poging, maar kwam niet weg.

Inmiddels zijn we begonnen aan de eerste van vier beklimmingen: de Alto de Santo Emiliano van de derde categorie: 6,1 kilometer à 4,7 procent.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

Kelderman hoopt op nieuwe kans: 'Deze klim ligt me beter'

Wilco Kelderman had gisteren niet echt een topdag en kreeg een minuut aan zijn broek. "Ik zat nooit echt lekker in de wedstrijd, het was sowieso niet mijn type klim, het was supersteil en meer klauteren dan klimmen."

Wat kunnen we vandaag van Kelderman verwachten? "Vandaag is weer een nieuwe kans. Deze klim ligt me beter, denk ik. De benen zijn nog steeds goed, dus we gaan het zien."

Kelderman hoopt op nieuwe kans: 'Deze klim ligt me beter'

START!

Arriba, arriba, ándale, arriba! Het peloton is van start gegaan in Ribera de Arriba voor de vijftiende etappe.

Meteen na de start wordt er van alle kanten aangevallen, maar vooralsnog komt er niemand weg.

Nog 166 renners

Het peloton is begonnen met de opwarmkilometers voor de vijftiende etappe. Zonder Bjorg Lambrecht van Lotto-Soudal. De Belg is achtergebleven in zijn hotel. Er zijn nog 166 renners over. Louis Meintjes, die gisteren zwaar ten val kwam, is er gewoon weer bij.

Het weer in Ribera de Arriba

Het is bewolkt in de startplaats en de luchtvochtigheid is hoog. Af en toe laat de zon zich zien en de temperatuur ligt rond de 21 graden.

Het algemeen klassement

Zo ziet de top van het klassement eruit na de etappe van gisteren. Met Simon Yates in het rood en Steven Kruijswijk als vijfde (+1.23). Wilco Kelderman staat twaalfde op 3.21.

Klassement na etappe 14

Waarheen leidt de weg?

De vijftiende etappe voert over ruim 178 kilometer van Ribera de Arriba naar Lagos de Covadonga. Het wordt de afsluiting van een drie dagen klimmen, met onderweg twee bergen van de eerste categorie en een slotklim van de buitencategorie.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Vuelta

Kruijswijk stijgt na 'een opwelling' naar plaats vijf

Steven Kruijswijk zorgde gisteren voor de eerste schifting in de finale. Een beetje een opwelling", bekende hij na afloop. De nummer vijf van de Tour bleef uiteindelijk niet uit de greep van zijn concurrenten, maar hij hield zijn versnelling lang vol en kwam tenslotte als zesde over de finish. En dat op een klim met stroken van zeventien procent stijging.

De dag van gisteren

Aan spektakel was geen gebrek in de veertiende etappe van de Vuelta. Simon Yates greep de macht gegrepen: naast de ritzege pakte de Brit ook de rode leiderstrui, die hij overnam van Jesús Herrada. De Spanjaard kon op de steile laatste beklimming, de Alto Les Praeres, niet met de favorieten mee. Steven Kruijswijk wel: hij werd zesde en klom in het algemeen klassement naar de vijfde plaats.

Yates pakt ritzege en leiderstrui na zware slotklim

Hola a todos!

Welkom vanuit Ribera de Arriba, helemaal in het noorden van Spanje, waar om 12.44 uur de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje van start gaat. In dit liveblog zijn er van start tot finish bij, rechtstreekse beelden zijn vanmiddag te zien in Studio Sport op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

De Vuelta is drie weken lang te volgen via een liveblog