Feyenoord en AZ met de gouden dennenappel
NOS VoetbalAangepast

Aan een favorietenrol voor bekerfinale willen Feyenoord en AZ zich niet wagen

"Dat de kans om te winnen 50/50 is, is altijd het beste om te zeggen voor een bekerfinale." Nee, zowel Feyenoord als AZ ziet zichzelf niet als favoriet, of wil zichzelf niet als favoriet zien voor de bekerfinale van zondag. Dat bleek vrijdagmiddag op de traditionele persconferentie in Zeist.

"Maar het is zo, omdat het één wedstrijd is, één finale, met twee ploegen die allebei kunnen winnen", vervolgt Giovanni van Bronckhorst. Ook Ron Vlaar wil zijn AZ niet de favorietenrol toedichten.

"Wie de favoriet is? Dat is lastig te zeggen", vertelt hij na enige twijfel op de persconferentie, die een kwartiertje later begon omdat de AZ-delegatie in de file stond, in aanloop naar de honderdste bekerfinale.

Mooie herinneringen

In het kader daarvan begon het perspraatje met een terugblik op honderd bekerfinales. Wat zijn de mooiste herinneringen van de aanwezigen? "Dat is de ene keer dat ik 'm gewonnen heb, met Feyenoord", zegt AZ-speler Ron Vlaar, die de dennenappel in het seizoen 2007-2008 veroverde. Mét Van Bronckhorst: "Ik heb de beker gewonnen met Ron, 2008 tegen Roda JC. Maar ook twee jaar geleden, als trainer."

Drang om prijs groot bij Feyenoord, AZ gebrand alles eruit te gooien

Dat was met Feyenoorder Karim El Ahmadi. En AZ-coach John van den Brom, heeft hij de beker al eens gewonnen? "Lekkere vraag, verdomme...", lacht de 51-jarige trainer, die als speler van Vitesse en vorig jaar als trainer van AZ de bekerfinale al eens verloor.

"Of ik hier nu met een ander gevoel sta dan vorig jaar? Nee, ook dan ben je vol goede moed. Dat is nu niet anders", zegt Van den Brom. "De situatie is nu wel anders. We hebben een heel mooi seizoen gespeeld, spelen beter en leuker voetbal. Een aantal jongens is in de vorm van hun leven. Alle ingrediënten voor een topfinale zijn aanwezig."

Verliezen van de toppers

Al die ingrediënten en de vorm van 'die jongens' ten spijt, feit is dat AZ het de traditionele topdrieclubs telkens niet kan verslaan. Hoe zorgt Van den Brom ervoor dat het geen obsessie wordt voor zijn ploeg? "Door één ding te doen: die wedstrijd winnen. Dan ben je er vanaf. We maken het bespreekbaar met de jongens en hebben het gevoel dat we steeds dichterbij komen."

Van den Brom vol vertrouwen: aantal jongens in vorm van hun leven

Speelt Van Bronckhorst in op het feit dat het AZ maar niet lukt om tegen een traditionele topclub te zegevieren? "Dat heb ik gezien, maar het zegt niks over zondag. Wij hebben twee keer van hen gewonnen dit seizoen en dat geeft ons vertrouwen", aldus Van Bronckhorst, die zijn ploeg de laatste zes wedstrijden naar zes zeges leidde.

Wint Feyenoord zondag, dan grijpt Van Bronkhorst de vierde prijs in twee jaar tijd. "Dat betekent veel voor mij. Hoe ik ben opgeleid, draaide alles om prijzen. Alles uit jezelf halen om een prijs te winnen, dat is topsport. Voor mij voelt dat heel goed."

Van Bronckhorst kan vierde prijs in twee jaar grijpen: betekent veel voor mij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl