NOS SportAangepast

Van Kerkhof verovert WB-brons op 1.000 meter

Van Kerkhof met gelukje naar brons: ik moet tevreden zijn

De Nederlandse shorttrackdelegatie heeft op de slotdag van de wereldbekerstrijd in Seoul op de valreep toch nog een individuele prijs binnen weten te slepen. In de finale van de 1.000 meter werd Yara van Kerkhof weliswaar weggereden door de concurrentie, maar door een val en een penalty schoof ze door naar brons.

Van Kerkhof was in haar halve finale als derde over de streep gegaan en leek dus uitgeschakeld, maar ze profiteerde van de penalty die de winnende Suzanne Schulting aan haar broek kreeg wegens het onreglementair blokken van de Britse Elise Christie. Het was voor Schulting al haar zevende straf in de twaalf afstanden waarop ze dit wereldbekerseizoen aan de start kwam.

Lachende derde

De finaleplaats van Van Kerkhof was de enige voor een Nederlandse dit weekeinde en veel meer leek er op voorhand ook niet in te zitten. De Zoetermeerse, een specialiste op de 500 meter, pakte weliswaar brutaal de leiding, maar werd al gauw aan alle kanten belaagd en gepasseerd en vervolgens op afstand gezet.

In het gevecht om de medailles was Christie echter over de schreef gegaan, wat haar op een straf kwam te staan, en Shim Suk-hee ging in de laatste bocht onderuit. De als vijfde finishende Van Kerkhof werd de lachende derde en mocht even later een bronzen medaille in ontvangst nemen. Het goud was voor de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong en de Canadese Kim Boutin greep het zilver én de wereldbeker op de 1.000 meter.

Licht duwtje

Bij de mannen kwamen voor oranje twee rijders op het ijs op de kilometer. Itzhak de Laat reikte in zijn kwartfinale echter niet verder dan de vierde plaats.

Sjinkie Knegt won zijn kwartfinale op superieure wijze, maar ging in de halve finales in de laatste bocht in de fout. Na een inhaalrace vanaf de zesde plaats werd een licht duwtje tegen rivaal Seo Yi-ra hem fataal. De Zuid-Koreaan had eerder in de race de Nederlander gehinderd en werd eveneens bestraft.

Knegt uitgeschakeld in halve finales op 1.000 meter

De uitsluiting van Knegt betekende niet alleen dat hij voor het eerst dit seizoen een wereldbekerweekeinde zonder individuele podiumplaats afsloot, het kostte hem ook de eindzege in het wereldbekerklassement op de 1.000 meter. De leider na drie wereldbekerwedstrijden zakte naar de vierde plaats.

De wereldbeker belandde in de handen van de Hongaar Shaolin Sandor Liu, die in Seoul de dagprijs voor zich opeiste. Ook de finalisten Hwang Dae-heon uit Zuid-Korea en Wu Dajing uit China passeerden Knegt nog in het klassement.

Een achtje

"Bijzonder, hè: het is november en de wereldbekerwedstrijden liggen alweer achter ons", constateert bondscoach Jeroen Otter met een glimlach op het gezicht. "Maar dat waren dit seizoen wedstrijden om je te plaatsen voor de Olympische Spelen en we weten nu waar we aan toe toe zijn. We hebben bij de mannen en vrouwen een relay-team en zowel bij de mannen als vrouwen drie plaatsen op de 500 en 1.000 meter en twee op de 1.500 meter."

Een achtje geeft Otter die opbrengst. "Ja, want we missen bij de mannen én vrouwen een plek op de langste afstand. In Pyeongchang moet het straks een tien worden. Daar trainen we dagelijks voor. We trainen niet voor negens of nog mindere cijfers, al komen die helaas wel met regelmaat voor."

Knegt: eigenlijk geen pannenkoek klaargemaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl