NOS SportAangepast

Na de tragiek nu de heroïek in de Volvo Ocean Race

Klapgijp werd vermiste zeiler Fisher fataal

De emoties rond de overboord geslagen en niet teruggevonden zeezeiler John Fisher zijn amper verwerkt of het deelnemersveld van de Volvo Ocean Race werd donderdag blootgesteld aan de volgende ingrijpende gebeurtenis.

Onder zware omstandigheden (harde wind van 30-35 knopen, monsterlijke golven) moesten de zes boten in de race Kaap Hoorn zien te ronden. Berucht, gevreesd, heroïsch; de Mount Everest voor de zeezeiler.

Brunel rondt Kaap Hoorn als eerste

Team Brunel van schipper Bouwe Bekking was vanmiddag, rond 15.00 uur Nederlandse tijd, de eerste deelnemer die het gevaarlijkste deel van de Volvo Ocean Race passeerde. Team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont kwam door als vierde.

De leider in het klassement van de race, het Spaanse Mapfre, heeft na het ronden van Kaap Hoorn te kennen gegeven de strijd voorlopig even te staken om reparaties uit te voeren aan de mast en het grootzeil.

De boot vaart nu naar een eilandengroep bij Chili waar ook monteurs van het vasteland naartoe komen om te helpen met de reparaties. Mapfre moet volgens de regels minimaal twaalf uur lang wachten voordat het de strijd mag hervatten.

Kaap Hoorn, de zuidelijkste landpunt van Zuid-Amerika waar de Zuidelijke Oceaan overgaat in de Atlantische Oceaan, is vermaard in de zeilwereld. De kale Chileense rots werd in 1616 door Willem Schouten ontdekt. Meer dan een vuurtoren, een kapel, woonhuis en een monument voor overleden zeelieden is er niet te vinden.

Bekkings Brunel als eerste langs illustere Kaap Hoorn

Traditioneel trekken zeelui na het volbrengen van de riskante zeilpassage een fles whisky open, waarvan een deel als eerbetoon aan de overledenen in zee verdwijnt, en worden grote sigaren opgestoken.

De opluchting over het overleven van de gevaarlijke passage is kennelijk enorm. Wie de route neemt, wordt vaak voor gek verklaard. Wie kiest er nu - zeker vrijwillig - voor zware stormen, torenhoge golven en bedrieglijke stromingen?

  • Konrad Frost/Volvo Ocean Race
    Trystan Seal heeft het lastig aan boord van de boot van Sun Hung Kai/Scallywag
  • Yann Riou/Volvo Ocean Race
    Carlo Huisman en Peter Burling trotseren de elementen aan boord van de boot van Team Brunel
  • Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race
    Mark Towill voelt het koude water in zijn nek aan boord van de boot van Team Vestas
  • Sam Greenfield/Volvo Ocean Race
    Turn the Tide on Plastic in actie tijdens de zevende etappe van de Volvo Ocean Race

Bekking is een ervaringsdeskundige. De schipper van Team Brunel rondde Kaap Hoorn donderdagmiddag voor de negende keer, maar minder zwaar wordt het nooit.

'Verlies zit diep'

"Iedereen aan boord is heel erg moe. Ondanks dat we aan de leiding liggen is er geen sprake van een feeststemming aan boord", aldus Bekking. "Iedereen heeft weinig slaap en het is echt overleven."

"Maar ook het verlies van John (Fisher red.) zit veel dieper dan de meesten graag toegeven", vervolgt Bekking. "Ik denk meerdere keren per uur aan hem." Woensdagavond werd bekend dat een klap van het grootzeil Fisher, bemanningslid van Team Sun Hung Kai/Scallywag, fataal werd.

De zeezeiler was niet aangelijnd ten tijde van het ongeluk. Hij verliet het relatief veilige achterdek waarop hij stond om de schoot van het voorzeil op te ruimen. Daarvoor moest hij zijn veiligheidslijn even losklikken. Op dat moment kreeg hij de klap waardoor hij overboord viel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl