Brian Cookson, hoogste baas van de UCI
NOS WielrennenAangepast

Herverkiezing UCI-baas Cookson is geen abc'tje

Komt er een nieuwe voorzitter bij de internationale wielerbond? Dat is de vraag die vandaag in het Noorse Bergen wordt beantwoord. De huidige preses Brian Cookson neemt het op tegen zijn vice-voorzitter, David Lappartient.

Voordat de 45 congresleden van de UCI zich uitspreken over de vraag hoe Cookson het de afgelopen vier jaar gedaan heeft, bogen enkele kenners en wielerwatchers zich over de eerste termijn van de Brit. De reacties zijn wisselend.

Dubbeltje op z'n kant

"Het is niet iemand met leiderschap, charisma", stelt de een. Een ander is juist positief en zegt: "Hij heeft belangrijke dingen gedaan voor de wielersport."

Duidelijk is in ieder geval dat Cookson er niet gerust op kan zijn te worden herkozen. "Het wordt een dubbeltje op z'n kant", is de algehele conclusie.

Brian Cookson

Wat heeft Cookson goed gedaan de afgelopen vier jaar?

Komend uit een periode vol dopingproblematiek en het daaruit voortvloeiende gebrek aan vertrouwen in de UCI, is sinds 2013 de rust teruggekeerd onder Cookson. "Hij heeft de meubelen gered voor de UCI", constateert NOS-verslaggever Steven Dalebout. "Hij was de juiste man op de juiste plaats. We hebben het nu zelfs niet eens meer over dopingstrijd."

In de afgelopen vier jaar is het vrouwenwielrennen volwassener geworden. "Het zit in de lift", ziet Bobbie Traksel, de huidige voorzitter van de atletencommissie van de UCI. "Er is een WorldTour voor vrouwen ingevoerd. Cookson heeft zich ingezet voor meer zendtijd. Die is er ook gekomen, waardoor er ook meer budget is voor de vrouwen. Ze kunnen steeds meer als echte profs leven."

Anna van der Breggen op hetzelfde podium als Alejandro Valverde, na winst in de Waalse Pijl

Zeggenschap atleten en vrouwen

Vanuit zijn functie heeft Traksel meegemaakt hoe de UCI zich de laatste jaren heeft ingezet voor meer betrokkenheid en zeggenschap van de sporters. "De UCI is de enige internationale sportbond waarbij een lid van de atletencommissie een zetel heeft in het managementcomité. En er zitten straks twee atleten, een man én een vrouw in elke commissie van de wielersport."

Danny Nelissen, analist en wielercommentator, vindt het bemoedigend dat de UCI-jury daadkrachtig optrad in de Tour. "Dat Sagan uit de Tour werd gezet, was goed. Die rol moet de UCI ook invullen. Politieagent zijn voor de wielersport."

Pat McQuaid (l) en Brian Cookson

Wat heeft Cookson niet goed gedaan de afgelopen vier jaar?

"Als ik zijn verkiezingsprogramma's naast elkaar leg, dan komen een aantal dingen terug die hij vier jaar geleden al beloofde", ziet Dalebout. "Zo staat het ontwikkelen van vrouwenwielrennen er opnieuw in en keert ook globalisering terug. De doelstelling om wielrennen op de wereldkaart te zetten is vervangen door het versnellen van de internationale ontwikkeling, maar dat is natuurlijk meer van hetzelfde."

Dalebout sprak hem een aantal keren. "Het is een aardige man, een degelijke man. Je vertrouwt hem meteen je autosleutels toe, om het zo maar te zeggen. Zijn voorganger Pat McQuaid was een bullebak." Daar staat tegenover dat die eigenschappen niet per se een voordeel zijn voor een voorzitter. "Als je kijkt naar de machtsstrijd met bijvoorbeeld de Tourorganisatie, wil je niet dat de internationale wielerbond overlopen wordt."

Tourbaas Christian Prudhomme

Nelissen is hard voor de Brit. "Hij is vooral goed in selfies maken en zelf rondjes fietsen. Dat de dopingproblematiek teruggedrongen is? Dat komt door het bloedpaspoort. Dat is ingevoerd door oud-voorzitter Hein Verbruggen."

'Hij is vooral goed in selfies maken'

Nelissen kan zich een omvangrijk en duur rapport herinneren. "Hij heeft drie miljoen euro uitgegeven aan het CIRC-rapport, maar doet vervolgens weinig met de aanbevelingen ervan. Hij heeft het vooral gebruikt om Verbruggen te laten bloeden." Over geld gesproken: "De UCI streek vorig jaar neer in Qatar. Een schande dat daar in de hitte gefietst werd. Maar wel miljoenen dollars opstrijken. En daarvan gaat niets naar bijvoorbeeld de ploegen toe."

De UCI laat zien hoe ze motortjes in racefietsen kunnen opsporen

Charisma, uitstraling, daadkracht - daar ontbreekt het volgens velen aan bij Cookson. Maar de Brit heeft ook gezichtsverlies geleden omdat over zijn tijd als voorzitter van de Britse wielerbond (1997-2013) een rapport is verschenen. "Het was een crisis. Er was een dictatoriaal regime", weet Dalebout. "Er werd gepest, gediscrimineerd. Het wil niet zeggen dat hij zich daarmee inhield, maar hij was er wel verantwoordelijk voor."

Astana, ongelukken, motortjes

En in de wielerwereld speelden de afgelopen vier jaar verschillende heikele kwesties, zoals bijvoorbeeld het besluit in 2014 om Astana toch een licentie toe te kennen ondanks enkele dopinggevallen bij de Kazachse formatie. Er waren ongelukken met motoren in koers, er was sprake van mechanische fraude - allemaal zaken waarbij de buitenwacht actie verwachtte van Cookson en co.

De Astana-ploeg tijdens een ploegentijdrit in 2014

Volgens Traksel was dat slechts deels terecht. "Hij is niet overal verantwoordelijk voor, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken. Het managementcomité van de UCI is zelfs niet overal verantwoordelijk voor. Licenties toekennen is belegd bij de PCC, dat geldt ook voor bijvoorbeeld de indeling van de kalender en de grootte van de ploegen bij de mannen. En de stem van de voorzitter geeft ook niet altijd de doorslag binnen het managementcomité."

Donderdag, tussen 9.00 en 13.00 uur

Wat de rol van Cookson dan wel is? "Hij is vooral het gezicht van de UCI." En of hij dat nog vier jaar lang mag zijn, wordt donderdagochtend in Bergen duidelijk tijdens het congres. "Ik heb zeker dertig van de 45 leden aan mijn zijde", voorspelde Cookson zelf alvast.

David Lappartient

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl