NOS Voetbal

Van Praag sluit nieuwe wereldvoetbalbond niet uit

NOS-documentaire: Europa versus Blatter

Als Sepp Blatter vrijdag voor de vijfde keer tot FIFA-voorzitter wordt gekozen, sluit Michael van Praag de oprichting van een nieuwe wereldvoetbalbond niet uit.

In de NOS-special 'Blatter versus Europa' zegt de KNVB-voorzitter over deze drastische optie: "Het gaat om het welzijn van de organisatie FIFA. Dan heb ik argumenten waarom ik vind dat de heer Blatter niet moet doorgaan. Die probeer ik ze dan uit te leggen. Als blijkt dat men daar nog niet voor wil gaan, dan merken we dat wel. Dan moeten we te zijner tijd maar eens kijken wat de temperatuur is in de voetbalwereld en hoe we daarop moeten reageren of niet."

Voor de KNVB-voorzitter is de motivatie achter het stemgedrag daarbij leidend, ook om met andere bonden over een eventuele afscheiding te overleggen. "Ik wacht eerst maar eens af hoe die stemming verloopt en wat de beweegredenen zijn van voorzitters om bepaald stemgedrag te vertonen. En dan moet je op basis daarvan maar bekijken of het zin heeft om dat soort gesprekken al dan niet aan te gaan. Het is nu veel te prematuur om daar iets over te zeggen."

Van Praag deed zijn uitspraken eind maart bij het UEFA Congres in Wenen. Hij was op dat moment nog kandidaat in de verkiezingsstrijd voor het voorzitterschap van de FIFA. Inmiddels heeft hij zich teruggetrokken en vervolgens aangesloten bij de enig overgebleven uitdager, prins Ali Bin Al-Hussein.

Van Praag sluit nieuwe wereldvoetbalbond niet uit

Voor zover ik weet is er geen concreet plan.

Wolfgang Niersbach, voorzitter DFB

Voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond DFB zegt nog nooit van een plan te hebben gehoord om eventueel met een aantal West-Europese bonden uit de FIFA stappen. “In de media is er over gespeculeerd, maar voor zover ik weet is er geen concreet plan.”

Niersbach vindt dat het verkiezingssysteem van de FIFA, een stem per land, wel ter discussie mag worden gesteld. “Wij hebben met zeven miljoen leden net zoveel te zeggen als de Fiji-eilanden. Daar kan men over discussiëren, maar dat is bij de Verenigde Naties in New York niet anders.“

Volgens vice-voorzitter Jim Boyce van de FIFA heeft de oprichting van een nieuwe wereldvoetbalbond geen enkele zin. “Ik denk dat er geen land in de wereld is dat het WK niet wil winnen. Ik heb al die geruchten gehoord, maar het heeft geen kans van slagen.”

Wolfgang Niersbach

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl