Richairo Zivkovic (r) wordt bedankt voor zijn goal
NOS Voetbal

Zivkovic houdt zich aan Ajax-traditie

'Ik heb er vertrouwen in. Ik ben de volgende topscorer van Ajax', zei een zelfverzekerde Richairo Zivkovic in maart, toen zijn overgang van FC Groningen naar Ajax definitief was. Zijn start in Amsterdam is tot nu toe verre van eenvoudig, maar gisteren lukte hem wat vele grote namen voor hem deden: scoren bij zijn debuut in het eerste van Ajax.

De 18-jarige Zivkovic nam gisteren in het KNVB-bekerduel met SV Urk de vierde treffer van Ajax voor zijn rekening. 'Het voelt goed. Ik heb er heel lang op moeten wachten, maar het moment is eindelijk gekomen', zei hij na afloop van zijn debuutwedstrijd.

Ambitieus

De spits maakte vorig seizoen furore bij FC Groningen, maar heeft het bij Ajax tot nu toe lastig. Hij moet zich bij Jong Ajax zien te bewijzen en te ontwikkelen en dat ging tot nu toe niet van een leien dakje. Zijn opvallendste wapenfeit in de Jupiler League was een rode kaart die hem een schorsing opleverde van vier duels (waarvan één voorwaardelijk).

En dat terwijl Zivkovic bij het tekenen van zijn contract bij Ajax nog zo zelfverzekerd en ambitieus klonk: 'Ik wil me bewijzen bij Ajax, want dit is een stap vooruit voor mij. Ik ben een spits die in de zestien zijn kansen afmaakt. Zo wil ik belangrijk zijn voor Ajax.'

Na zijn eerste weken bij de Amsterdammers leek hij zijn verwachtingen al iets te hebben bijgesteld. 'Ik stel het verwachtingspatroon voor mijn eerste jaar bij Ajax bewust niet te hoog", zei hij toen. "Natuurlijk heb ik wel ambitieuze verwachtingen, maar die houd ik voorlopig voor mezelf. Dit eerste seizoen zie ik dan ook vooral als een gewenningsjaar. Ajax en ik zijn een meerjarenplan aangegaan.'

Maar na zijn debuut en zijn eerste goal in het eerste van Ajax kon er bij Zivkovic gisteren wel een lachje af: 'In het begin heb ik er moeite mee gehad. Op een gegeven moment heb ik me daar overheen gezet, want anders ontwikkel je jezelf ook niet. Nu is het gewoon heerlijk.'

Illuster rijtje

Zivkovic maakte gisteren bovendien een jubileumgoal: hij is de vijftigste Ajax-speler die bij zijn debuut in het eerste elftal scoort. Het illustere rijtje kent vele grote namen, zoals Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Aron Winter, Bryan Roy, Ronald de Boer en Patrick Kluivert.

Recente voorgangers zijn Jaïro Riedewald, die vorig seizoen twee keer scoorde bij zijn debuut tegen Roda JC, en Queensy Menig, met zijn goal in het bekerduel met JOS Watergraafsmeer.

Bekijk een overzicht van Ajax-spelers die scoorden bij hun debuut in de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl