Kelvin Leerdam denkt dat Vitesse de beker kan winnen
NOS Voetbal

Vitesse, nog nooit een prijs

Vitesse is een van de oudste eredivisieclubs. Opgericht in 1892, maar nog nooit bewierookt als titularis. De kortste weg naar een hoofdprijs is de KNVB-beker, luidt het cliché deze week weer op de velden. Dinsdagavond spelen de Arnhemmers thuis in de derde ronde tegen Dordrecht.

"Het zou een unieke prestatie zijn", dagdroomt coach Peter Bosz over een bekertitel. "Het bekertoernooi op zich, met de eindprijs en het prestige, dat moet voldoende motivatie zijn. We moeten gewoon proberen zover mogelijk te komen, en dat is natuurlijk de finale."

Je hebt maar één kans, maar het is haalbaar met deze groep

Vitesse-speler Kelvin Leerdam

Volgens Kelvin Leerdam leeft het toernooi binnen de spelersgroep. "Als groep hebben we uitgesproken dat we iets willen bereiken. Dat kan via de competitie, maar de beker is natuurlijk ook een tastbare prijs. Het zou ook mooi voor de club zijn als de eerste prijs wordt binnengehaald."

"In de groep zijn er weinig jongens die een prijs hebben gewonnen. Arnold (Kruijswijk, red.) won met Jong Oranje het EK en ik speelde wel een bekerfinale, maar won die niet (tegen Ajax in 2010, red.)", aldus Leerdam. "Je hebt maar één kans, maar het is haalbaar met deze groep."

Finale 1990

Als Vitesse een keer het toernooi had kunnen winnen, dan was het in 1990. De ploeg met mannen als John van den Brom, Edward Sturing, Theo Bos, Frans Thijssen en Raimond van der Gouw reikte tot de finale, waarin PSV de tegenstander was.

Lang vochten de Arnhemmers in De Kuip tegen een 1-0 achterstand, na een benutte strafschop van Stan Valckx. In de slotseconden kreeg Vitesse alsnog de kans om er een verlenging uit te slepen. Maar Van den Brom faalde oog-in-oog met Hans van Breukelen.

Finale KNVB-beker 1990: PSV-Vitesse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl