NOS SchaatsenAangepast

Mantia verrast met WK-goud op massastart

Joey Mantia is verrassend wereldkampioen geworden op de massastart bij de WK afstanden in Zuid-Korea. Op het olympische ijs in Gangneung pakte hij het goud op het afsluitende onderdeel. De zilveren medaille was voor de Fransman Alexis Contin. Het brons ging naar de Canadees Olivier Jean.

WK afstanden: massastart (m)

Al vroeg in de race werd er door de Wit-Rus Vitaly Michailov een aanval opgezet. Het lukte de vluchtersgroep net niet een ronde te pakken, maar de schaatsers in het peloton waren daardoor ineens kansloos.

De Nederlandse schaatsers speelden een bijrol op de massastart. Gary Hekman was de beste Nederlander met een zevende plaats.

Jorrit Bergsma, de andere Nederlandse schaatser op het ijs, eindigde als veertiende. Hij was dan ook absoluut niet tevreden. "Iedereen kijkt een beetje naar mij als er een groepje wegrijdt. Al die inline-skaters blijven achter mij zitten, ik had Peter Michael op mijn kont zitten en niemand deed iets. Onze aanval kwam daardoor veel te laat."

Bergsma: "Zo zie je dat de massastart niet zo simpel is als het langebaanschaatsen. Daar wint de sterkste en hier is het veel meer een spelletje van wie doet wat. Soms moet je ook gewoon geluk hebben, maar vandaag was dat in ieder geval niet."

Na de val van Irene Schouten bij de vrouwen, draaide de massastart voor bondscoach Geert Kuiper uit op een mislukking. "Er wordt heel erg op Nederland gelet", vertelde Kuiper. "Als er iemand wegrijdt, kijkt iedereen naar Nederland en vooral naar Jorrit. Wij zeggen: vandaag doen we dat een keer niet, maar toen was iedereen al weg."

Kuiper: "Moet wij altijd dat gat dicht rijden? Als je steeds de verantwoordelijkheid neemt, gaan ze dat dus van ons verwachten. Dit is onderdeel van het spel, maar zo'n groep mag nooit meer dan 100 meter krijgen. Nu komt het heel knullig over. De race is voor ons in ieder geval faliekant mislukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl