Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in Polen
NOS Nieuws

Staatsbezoek Japan in teken van vergrijzing en energie

Gisteren kwamen ze al aan in Tokio en vandaag worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima officieel ontvangen door keizer Akihito en zijn vrouw Michiko in het keizerlijke paleis. Vanavond is daar het traditionele staatsbanket.

De Japanse keizerlijke familie en de Nederlandse koninklijke familie kennen elkaar goed. Ze komen regelmatig bij elkaar op bezoek. Toen koning Willem-Alexander vorig jaar in Amsterdam werd ingehuldigd was de Japanse kroonprins Naruhito met zijn vrouw aanwezig. Dat was bijzonder, want kroonprinses Masako had al tijden niet meer deelgenomen aan officiële verplichtingen. Het zeer strikte Japanse hofceremonieel zou haar te veel zijn geworden, met als gevolg een langdurige depressie.

Handel

Willem-Alexander zei vlak voor hij koning werd dat hij staatsbezoeken vooral ziet als een middel om de handel te bevorderen. Dat is terug te zien in het programma van dit staatsbezoek. Een grote economische delegatie reist mee en de koning is bij verschillende onderdelen aanwezig.

Thema's bij dit bezoek zijn energie, vergrijzing en de agrarische handel. Energie is sinds de ramp met de kerncentrale in Fukushima een belangrijk onderwerp. Er moeten alternatieve bronnen worden gevonden voor de energie die nu nog voor het grootste deel uit kernenergie bestaat. Japan kampt net als Nederland met een sterk vergrijzende bevolking, misschien nog wel meer. Hoe kun je nieuwe technieken daarbij gebruiken, zoals bijvoorbeeld robots?

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog staat nergens in het programma genoemd. Maar de verwachting is dat koning Willem-Alexander daar wel iets over zal zeggen in zijn tafelrede bij het staatsbanket, zoals koningin Beatrix deed tijdens haar staatsbezoek in 1991.

Het bezoek duurt tot en met vrijdag. in het weekend is het paar vrij en maandag begint het tweedaagse staatsbezoek aan Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl