Verkiezing Afghanistan met alleen Karzai

De beslissende tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen zal zaterdag gewoon doorgaan met slechts één kandidaat: de huidige president Hamid Karzai.

Dat heeft de kiescommissie zondag besloten, nadat uitdager Abdullah Abdullah zich uit de race had teruggetrokken.

"Op basis van de verkiezingswetten en de grondwet moet er een tweede ronde zijn. De wet is duidelijk", aldus Daoud Ali Najafie van de kiescommissie.

Abdullah doet niet mee omdat omdat het volgens hem onmogelijk is om al zo snel eerlijke verkiezingen te houden.

Hij eist dat verkiezingsofficials worden ontslagen, na de grootschalige fraude tijdens de eerste ronde. Abdullah wil dat de tweede ronde pas volgend voorjaar wordt gehouden.

De Taliban heeft laten weten dat de tweede verkiezingsronde niet vreedzaam zal verlopen. In de aanloop naar zaterdag zullen aanslagen worden gepleegd, net als bij de eerste ronde.

"We zullen het aantal aanvallen opvoeren en ervoor zorgen dat de verkiezingen een mislukking worden", zei een woordvoerder van de radicaal-islamitische beweging.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

Abdullah trekt zich terug uit verkiezingen

Presidentskandidaat Abdullah doet over een week niet mee aan de tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen. Dat betekent... dat zittend president Hamid Karzai de enig overgebleven kandidaat is. Abdullah, die zijn besluit bekendmaakte in een emotionele toespraak, trekt zich terug omdat hij vindt dat er nog steeds te weinig is gedaan om massale fraude te voorkomen.

Audio Gerelateerde audio

  • Abdullah doet niet mee aan verkiezingen Abdullah, de uitdager van president Karzai in Afghanistan, doet definitief niet mee aan de tweede ronde van de verkiezingen. Hij... zei vandaag op een persconferentie dat hij er geen vertrouwen in heeft dat de verkiezingen komende zaterdag wel eerlijk verlopen. Peter ter Velde, onze Afghanistan-verslaggever,
  • Peter ter Velde in Afghanistan De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah heeft zich teruggetrokken voor de tweede verkiezingsronde, omdat hij vindt dat er niet... genoeg waarborgen zijn dat de verkiezingen eerlijk verlopen. De kiescommissie zegt dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen komende zaterdag gewoon doorgaat.

Video en Audio

  • » "Executie veroorzaakt schokgolf bij Hamas" Video Drie leiders van Hamas werden deze week gedood. Correspondent Ankie Rechess sprak met Danny Yatom,...22 aug 2014, 108 keer afgespeeld
  • » Ministers staan stil bij Foley Video Het kabinet zegt er alles aan te willen doen om de Nederlandse samenleving te beschermen tegen...22 aug 2014, 99 keer afgespeeld
  • » Rente historisch laag Video De rente staat historisch laag en banken en klanten die geld lenen bij de bank lenen profiteren...22 aug 2014, 172 keer afgespeeld

Meer video en audio