Het mysterie van Machangulo

Door correspondent Tim de Wit

Het schiereiland is werkelijk fenomenaal. De natuur is zo puur, zo ongerept. De enige manier om over het eiland te reizen is met een stevige fourwheeldrive, want er ligt geen centimeter asfalt. De villa's worden op nog geen vijftig meter van het strand gebouwd. Geen wonder dat de kroonprins juist hier zijn vakantiehuis laat bouwen.

yes"> 
Veel lokale inwoners zouden woest zijn op het project. De investeerders kwamen afspraken niet na, er zouden mensen zijn omgekocht. De geruchtenstroom leek niet meer te stoppen, maar de investeerders weigerden commentaar te geven.

Onzin
De achtergronden van de investeerders zijn té gevoelig om voortdurend met de media in discussie te gaan, zegt de projectmanager Stuart Ward, onder andere duidend op de kroonprins. Het is de reactie van een schildpad. Als het wat rumoerig wordt, kruipt hij in zijn schild. Zich wegstoppend voor alle commotie, onvindbaar voor de buitenwereld.

Ward doet veel kritiek af als onzin. Ze hebben een goede band met de lokale bevolking. Uiteraard kunnen ze niet alle vierduizend inwoners van het schiereiland tevreden stellen, maar de grote meerderheid gelooft in de samenwerking.

Tim de Wit reisde naar het schiereiland Machangulo, waar de villa wordt gebouwd.


"De journalisten die hier verhalen hebben gemaakt hadden de ballen niet om ons op te zoeken. Ze zijn het eiland stiekem opgekomen en hebben een paar boze inwoners gevonden. Daar hebben ze hun hele verhaal omheen gemaakt."

Gebrek aan communicatie
Uit zijn verband gerukt dus, volgens Ward, die vermoedt dat de boze inwoners een verborgen agenda hebben. "Het waren Zuid-Afrikanen, ze kwamen hier niet eens vandaan. Misschien willen ze ons project om zeep helpen."

En de bouw van alle projecten gaat voorspoedig, zegt Ward. Nieuwe scholen, een nieuwe kliniek, een watervoorziening, electriciteit en zelfs een telefoonmast. En dit alles wordt al gebouwd voordat alle villa's afzijn, dat is vrij uniek.Dat er desondanks alleen maar geruchten en schimmigheid rond het project circuleren hebben de investeerders door hun gebrek aan communicatie mede aan zichzelf te wijten.

Donderdag praat de Tweede Kamer over het prinselijke vakantiehuis in Mozambique.

De nieuwe zuidelijk Afrika-correspondenten Tim de Wit en Lucas Waagmeester reisden afgelopen week naar Machangulo. 
Deel deze pagina

Video Gerelateerde video

  • video Geheime diensten deden al onderzoek naar villa Mozambique De Nederlandse geheime diensten hebben onderzoek gedaan naar de incidenten rond de vakantiewoning van prins... Willem-Alexander in Mozambique. Dat melden bronnen rond het kabinet. Daarbij kwamen geen grote misstanden boven water. Toch hielden de geruchten rond het bouwproject aan: vooral over lokale bestuurders die zijn omgekocht door de projectontwikkelaar. Lucas Waagmeester ging naar het vakantie-oord in aanbouw en sprak met hem.
  • video Rumoer over vakantiehuis prinselijk paar Er ontstaat steeds meer rumoer over het vakantiehuis van prins Willem-Alexander en prinses Maxima in... Mozambique. Nu vindt ook de Bond van Oranjeverenigingen dat het paar het huis maar moet vergeten.

Audio Gerelateerde audio

  • Kritiek op bouw vakantievilla prins Willem-Alexander De kritiek op de bouw van de vakantievilla van prins Willem-Alexander in Mozambique blijft toenemen. De villa is in aanbouw op het... schiereiland Machangulo. De lokale bevolking zou weinig baat hebben bij het project. Pas na lang aandringen besloot investeringsmaatschappij SA ,waar het huis van de kroonprins is ondergebracht, te reageren op alle commotie.
  • Geen misstanden bij onderzoek naar villa kroonprins De Nederlandse geheime diensten hebben maanden geleden onderzoek gedaan naar incidenten rond het bouwproject van prins... Willem-Alexander in Mozambique. Dat melden bronnen rond het kabinet. Er zijn toen geen grote misstanden boven tafel gekomen. Politiek redacteur Margreeth Boer.

Video en Audio

Meer video en audio