Top over leegloop regio's

In 2025 heeft meer dan de helft van de huidige 441 Nederlandse gemeenten minder inwoners dan nu. Toch groeit de bevolking nog wel. Sommige regio's groeien dus nog, maar ook een groot aantal zal krimpen. Nu is die krimp nog marginaal, maar de komende jaren zal hij toenemen, is de verwachting - zoals te zien is op deze kaart (.pdf).

Vandaag is er in Rotterdam een bestuurdersconferentie om hierover te praten. Onder anderen ministers, staatssecretarissen, gedeputeerden, gemeenten en vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau doen mee aan deze top. De conferentie heeft als doel ideëen te verzamelen over de aanpak van de leegloop. Het kabinet werkt aan een plan.Randen van Nederland

De afname van het inwonersaantal speelt vooral aan de randen van Nederland: in Noord- en Oost-Groningen, in Zeeuw-Vlaanderen en in delen van Limburg. Maar ook in Noord-Friesland en in de Achterhoek doet het probleem zich voor.

Als er minder inwoners in een gebied wonen, heeft dat ook gevolgen voor het aantal voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen, supermarken en bedrijven. Minder voorzieningen betekent onder meer minder werk en dat maakt de regio niet aantrekkelijk om te wonen. Er is dus sprake van een vicieuze cirkel.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

Plattelandsgemeenten kampen met leegloop

Dichtgespijkerde huizen, lege scholen en winkels die dichtgaan. Over vijftien jaar heeft meer dan de helft van de... plattelandsgemeenten hiermee te maken, omdat het aantal inwoners blijft dalen. overstart. Op een conferentie in Rotterdam spraken de gemeenten, organisaties en het kabinet over deze zogenoemde krimp. En over mogelijke oplossingen. Want de komende jaren zet de krimp in de dunbevolkte gebieden door.

Video en Audio

Meer video en audio