Zorgverzekeraar koopt ziekenhuis

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den BrinkZorgverzekeraar DSW wordt met enkele partners eigenaar van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Daartoe wordt een coöperatie opgericht. Het is voor het eerst dat een verzekeraar (gedeeltelijk) eigenaar wordt van een ziekenhuis en ook voor het eerst dat een coöperatie eigenaar wordt van een ziekenhuis.Het ziekenhuis wordt ondergebracht in een BV waarvan de speciaal op te richten coöperatie eigenaar wordt. Die coöperatie steekt 18,5 miljoen in het ziekenhuis. Behalve zorgverzekeraar DSW neemt ook het personeel van het ziekenhuis deel in de coöperatie. Verder doen drie verpleeg- en verzorgingshuizen en een huisartsengroep met 180 artsen uit de regio mee.DSW directeur Chris Oomen zegt dat DSW-verzekerden die naar het Vlietland Ziekenhuis gaan geen lagere premie zullen krijgen dan DSW-verzekerden die naar andere ziekenhuizen gaan. Ook zullen eventuele negatieve resultaten van het ziekenhuis de premie van de DSW-zorgverzekering niet meer beïnvloeden dan nu.Nieuwbouw

DSW betaalt het Vlietland Ziekenhuis nu ook al hogere tarieven dan gebruikelijk, omdat het ziekenhuis in financieel zwaar weer zit. Het ziekenhuis is in de problemen gekomen door nieuwbouw. Die pakte veel duurder uit dan voorzien.Dat kwam ondermeer door een constructiefout waardoor het nieuwe gebouw veel later werd opgeleverd dan voorzien. Al met al kostte dat het Vlietland Ziekenhuis 30 miljoen euro.  Op 30 december is het nieuwe gebouw in gebruik genomen.Als de investeringen van de coöperatie in het Vlietland Ziekenhuis rendement gaan opleveren, dan zal dat voor 100% weer geïnvesteerd worden in het ziekenhuis.Kamer niet blij

Een kamermeerderheid is niet erg blij met de overname van het Vlietland Ziekenhuis door DSW en zijn partners. De Kamerleden vinden het een onwenselijke situatie dat een zorgverzekeraar voor een belangrijk deel eigenaar wordt van een ziekenhuis. VVD en SP zijn ronduit tegen de plannen.Op 16 december van het afgelopen jaar nam de Kamer een motie aan van Edith Schippers (VVD). Die motie bepaalt dat zorgverzekeraars geen zorgaanbieders zoals ziekenhuizen mogen overnemen, tenzij voor een beperkte periode om de zorgverlening te garanderen. In die motie ging het om volledige overname. DSW wordt slechts gedeeltelijk eigenaar van het Vlietland Ziekenhuis.Minister Klink gaat onderzoeken of er geen wettelijke belemmeringen zijn voor de plannen met het Vlietland Ziekenhuis. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) bekijkt of de overname wettelijk mogelijk is.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

Zorgverzekeraar wil ziekenhuis overnemen

Zorgverzekeraar DSW wil het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam overnemen, samen met een aantal andere partijen. Het... Vlietlandziekenhuis zit in grote financiele problemen. De overname kan het ziekenhuis redden - tenminste: als het allemaal doorgaat. Want er is veel kritiek uit politiek Den Haag.

Audio Gerelateerde audio

  • Zorgverzekeraar wordt eigenaar ziekenhuis Zorgverzekeraar DSW wordt eigenaar van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. DSW richt samen met een huisartsengroep en drie... verpleeg- en verzorgingshuizen een coöperatie op die voor 100 procent eigenaar wordt van het ziekenhuis. Dat zit al enige tijd in financiële problemen. De verzekeraar levert ruim de helft van het kapitaal en krijgt 1/3 van de zeggenschap. Aan de telefoon is Chris Oomen, directeur van DSW.

Video en Audio

Meer video en audio