SP wil sluiting Glen Mills

Op de Glen Mills School in Wezep is fysiek geweld aan de orde van de dag. Dat zeggen leerlingen, oud-leerlingen, ex-begeleiders en ouders. De SP verzamelde meer dan honderd klachten over deze school voor probleemjongeren. 

Vrijwel alle klachten gaan over de zogenoemde holding, een straf waarbij een jongere tegen de muur gedrukt wordt. Die holdings zijn aan de orde van de dag en gaan vaak gepaard met grof geweld, zo blijkt uit een zwartboek dat de SP heeft gemaakt.

De justitiële jeugdinrichting Glen Mills School moet dan ook zo snel mogelijk dicht, vindt de partij. In het zwartboek wordt gesproken over seks tussen begeleiders en studenten, grof geweld tegen studenten en gesjoemel met schoolresultaten. Desondanks kiezen het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer voor het openhouden van de inrichting.

Gedragsproblemen

Op de Glen Mills School zitten ruim honderd criminele jongeren. De aanpak in de inrichting is naar Amerikaans voorbeeld en is bedoeld voor jongens vanaf 14 jaar die delinquent gedrag vertonen in groepsverband.

De tucht en de groepsdiscipline in dit heropvoedingskamp werken volgens de SP averechts. Jongeren zouden bijvoorbeeld elkaar crimineel gedrag aanleren. Uit gegevens van het ministerie van Justitie bleek eind januari dat de helft van de jonge criminelen na een jaar opnieuw in de fout gaat. 

Na vier jaar is dat bij 78 procent het geval. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft aangedrongen op verbeteringen. 

Baan of diploma

Henk Ouwens, divisiemanager van Glen Mills, laat weten dat de inrichting veel meer doet dan "tucht en discipline" leren. "Alle jongeren gaan hier weg met een baan of diploma. Bovendien: recidive zegt niet alles. Een jongen die een keer in de fout gaat, kan daarna besluiten zijn leven te beteren."

Ouwens erkent wel dat voor de jongeren na hun vrijlating veel meer begeleiding en nazorg nodig is.

De Inspectie voor de Jeugdzorg concludeerde onlangs dat Glen Mills met de holdings de wet overtreedt. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin laat onderzoeken of de Glenn Mills School een gesloten jeugdinrichting kan worden. In een gesloten jeugdinrichting is de methode holding wel toegestaan.

Nog voor de zomer

Routvoet heeft toegezegd dat de Tweede Kamer nog voor de zomer wordt ingelicht. Hij sluit niet uit dat Glen Mills een open instelling blijft, maar holdings zijn dan niet toegestaan. 

Het rapport van de Inspectie voor de Jeugdzorg leert verder dat Glen Mills te weinig controle van buitenaf toelaat. Er zou geen adequaat alarmeringssysteem zijn voor medewerkers, bewoners en directie. Gezien de hiërarchie bij de instelling zou dit wel nodig zijn. 

Ouwens zegt dat zijn instelling op dat punt aanpassingen doorvoert. Woensdag debatteert de Tweede Kamer met minister Rouvoet over Glen Mills.  

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

SP: Glen Mill School moet dicht

De open jeugdinrichting Glen Mills moet zo snel mogelijk gesloten worden. Dat vindt de SP na het opstellen van een zwartboek over... de school. Vandaag presenteert de partij haar bevindingen.

Audio Gerelateerde audio

  • SP verzamelt zwartboek over Glen Mills In de heropvoedingsschool Glen Mills is fysiek geweld aan de orde van de dag. Dat zeggen pupillen, ex-begeleiders en ouders. De SP... verzamelde in een zwartboek meer dan 100 klachten over deze inrichting voor jeugdige delinquenten.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio