Einde aan pitbullverbod

Het pitbullverbod wordt opgeheven. Agressieve honden moeten voortaan een gedragstest ondergaan. Dit schrijft in een brief aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) aan de Tweede Kamer.

Sinds 1993 zijn pitbulls in Nederland verboden. Het verbod werd ingesteld naar aanleiding van drie kinderen die door deze honden werden doodgebeten. De Regeling Agressieve Honden (RAD) schreef voor dat alle bestaande pitbulls in beslag genomen moesten worden. Ook kwam er een fokverbod voor deze honden. 

Bijtincidenten

Het verbod op de pitbull blijkt niet te werken, zo concludeert de commissie Van der Sluijs die de RAD evalueerde. Er zijn niet minder bijtincidenten. 

Om te voorkomen dat er slachtoffers vallen door agressieve honden, komt er nu een gedragstest. Elke agressieve hond met een schouderhoogte van minimaal 35 centimeter krijgt een gedragstest. Er bestaan al dergelijke testen, maar die zijn niet goed in staat om de agressiviteit van een hond te voorspellen.

Test

Er wordt een nieuwe test ontworpen. Honden die agressief gedrag vertonen moeten zo'n test ondergaan. Als blijkt dat agressie in de aard van de hond zit, kunnen ze alsnog worden gedood, zo schrijft het ministerie van LNV.

Verburg komt met de test voor agressieve honden tegemoet aan een wens in de Tweede Kamer. In maart 2007 pleitte het CDA-Kamerlid Ormel voor de invoering van een verplichte test. Volgens de CDA-er waren er ook veel bijtincidenten met andere honden. Niet alleen pitbulls zijn gevaarlijk, ook andere gespierde honden. Dus moest een gedragstest uitkomst bieden.

Afmaken

Er wachten 180 pitbulls nog om te worden afgemaakt. Het gaat om honden die de afgelopen jaren in beslag zijn genomen. Het afmaken wordt per direct stopgezet. Het Openbaar Ministerie gaat nu beoordelen of de honden écht agressief zijn.  Als ze dat niet zijn, worden ze alsnog aan de eigenaar teruggegeven. 

Deel deze pagina

Nieuws

Audio Gerelateerde audio

  • Martin Gaus over pitbulls als huisdier Het is weer toegestaan om een pitbull als huisdier te hebben. Voortaan mogen de honden alleen in beslag genomen worden wanneer ze... ook echt agressief gedrag vertonen. Hondentrainer Martin Gaus.
  • Even de pitbull uitlaten Pitbulls zijn niet langer verboden. Minister Verburg zei gisteren dat het aantal bijtincidenten met Pitbulls niet is afgenomen door... het verbod. Nadat Pitbulls in 1993 drie kinderen doodbeten werd het ras verboden. Jan Dirk van Ginneke richtte in 1983 de Pitbullclub op en is heel blij met het besluit van de minister. Met Colette van Nunen liet hij gisteravond zijn hond uit.

Video en Audio

Meer video en audio