Aap bestuurt robotarm

 

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd twee apen te leren eten met een robotarm. De dieren besturen de robotarm met hun hersens. 

Het onderzoek is gericht op het ontwikkelen van protheses voor mensen met een totale verlamming. Het laboratorium hoopt de techniek binnen twee jaar op mensen met ernstige mobiliteitsstoornissen te testen. 

Bij de test konden de makaken hun eigen ledematen niet bewegen, maar wel de robotarm. Die was via een computer en haarfijne sensoren verbonden met het brein van de makaken. Met marshmallows en fruit werden de dieren verleid het apparaat te gebruiken. 

Sporttraining

Aanvankelijk gebruikten de apen een joystick om een robotarm te bedienen om het voedsel te pakken. De volgende stap was het direct vanuit de hersenen besturen van de arm. 

"Ze leerden het heel snel", stelt Chance Spalding, een van de onderzoekers. Volgens hem zien de apen de mechanische arm gewoon als een stuk gereedschap, zoals de stokken die ze in het wild gebruiken. 

De apen leren de arm te besturen door naar de beweging te kijken. "Het is net als bij een sporttraining waarbij atleten zich de bewegingen die ze moeten maken eerst inbeelden", aldus onderzoeksleider Andrew Schwartz. 

De wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh, in de Verenigde Staten, hopen dat hun onderzoek helpt de werking van de hersenen beter te begrijpen. En dat daardoor straks ook andere ziekten als Parkinson en Alzheimer beter te behandelen zijn. 

Het is niet bekend wat Amerikaanse dierenbeschermingsorganisaties van het onderzoek vinden.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

Aap bestuurt robotarm

Een aap eet m.b.v. een robotarm.

Video en Audio

Meer video en audio