NOS NieuwsAangepast

'Hackwet' begin 2015 ingediend

Een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om effectiever op te treden tegen computercriminaliteit, wordt begin volgend jaar ingediend. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie na Kamervragen van D66. De verwachting was dat het wetsvoorstel nog dit jaar zou worden ingediend.

De minister wil dat justitie en politie kunnen inbreken op computernetwerken, ook in het buitenland. Ook moet de wet het mogelijk maken om gegevens op afstand over te nemen en communicatie af te tappen.

Blackshades

De D66-Kamerleden Berndsen-Jansen en Verhoeven hadden vragen gesteld over de zaak rond Blackshades, een computerprogramma waarmee kwaadaardige software kan worden ontwikkeld.

Opstelten schrijft dat de politie in die zaak twee keer heeft ingebroken op servers waarop mogelijk criminele inhoud stond. Dat gebeurde volgens hem onder verantwoordelijkheid van het OM, na een machtiging van de rechter-commissaris.

In de Nederlandse wet staat nu nog niets over hacken. Volgens de minister is het binnendringen van verdachte servers noodzakelijk voor de opsporing van veel vormen van internetcriminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl