NOS NieuwsAangepast

Kerncentrale België weer in gebruik

De Belgische kerncentrale Tihange 1, op zo'n veertig kilometer van Maastricht, wordt vannacht opnieuw opgestart na een onderhoudsbeurt. De herstart gebeurt in etappes. Het duurt nog een paar dagen voor de centrale op volle toeren draait, heeft exploitant Electrabel gezegd tegen de Vlaamse omroep VRT.

De reactor werd in augustus stilgelegd voor een onderhoudsbeurt. Er waren haarscheurtjes in de wanden van de reactorvaten. Het was de bedoeling dat de centrale pas in november weer zou draaien, maar de reactor is hard nodig om het verwachte stroomtekort in België op te vangen.

Duurzame energie

De vorige regering heeft besloten de kerncentrales in ieder geval open te houden tot 2025. Dat is 10 jaar langer dan oorspronkelijk gepland. Daarna wil België afstappen van kernenergie en vooral duurzame energie gebruiken. Probleem is voorlopig de stijgende vraag naar energie.

België heeft twee kerncentrales. Doel, bij Antwerpen heeft vier reactoren en Tihange, in de provincie Luik, heeft er drie.

Stroomproblemen

Verschillende reactoren vertoonden haarscheurtjes in de wanden van de reactorvaten en werden afgelopen tijd buiten gebruik gesteld. Daardoor kreeg België te kampen met stroomtekorten; de productie werd bijna gehalveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl