NOS SportAangepast

Verstappen, aan talent geen gebrek

Het talent van Max Verstappen, die als pas zeventienjarige volgend seizoen al te bewonderen is in de Formule 1, is onmiskenbaar. En dat talent heeft hij niet van een vreemde, want zowel vader Jos als moeder Sophie heeft een raceverleden. "Hij heeft het beste van ons alle twee", oppert de laatste. "En dat is een goede combinatie."

De lach op haar gezicht spreekt boekdelen. Vaders aandeel is immers flink groter, beseft Sophie. "En dat is maar goed ook", geeft ze grif toe. Jos Verstappen heeft tussen 1994 en 2003 niet alleen meer dan honderd wedstrijden in de Formule 1 afgewerkt, hij reed zich daarbij ook nog in de punten.

"Ik ben erin opgegroeid", vertelt zoonlief Max. "En het is altijd mijn droom geweest om het zelf ook te doen. Ik denk dat we die droom allebei hadden en ook om mij beter te maken dan mijn vader. Maar ik ben nog niet zo ver."

Beheersing

Stond Jos Verstappen te boek als een alles-of-niets-racer, een heetgebakerd mannetje ook op zijn tijd, Max is meer een man van de controle. Zo ziet zijn vader het ook. "Ik denk dat als Max een helm op heeft, hij wel de agressiviteit heeft, maar dat hij meer nadenkt meer. Hij raakt niet zo opgewonden bij een situatie die fout gaat of dreigt fout te gaan. Hij kan zich beheersen en dat kon ik wat minder."

Rik Vernooij is race-engineer. Data zijn zijn werkterrein. "Wij proberen rijders altijd te coachen in waar ze kunnen verbeteren. Wat bij Max ontzettend bijzonder is, is dat hij ontzettend veel gevoel heeft met de auto. Als Max merkt dat hij ergens te vroeg is met remmen, rolt hij de bocht in, waardoor het tijdverlies relatief klein blijft, waar een ander meer tijd verliest."

Supertalent

Het is natuurlijk afwachten wat de jonge Verstappen, die zijn eerste en laatste jaar in de Formule 3 afsloot met een zege op Hockenheim en de derde plaats in de eindrangschikking, gaat doen in de Formule 1. Maar de kenners zien het wel in hem zitten.

"Het belangrijkste is dat hij talent heeft", vindt de Franse oud-coureur Jean Alesi, die meer dan tweehonderd starts heeft gemaakt in de koningsklasse van de autosport. "En Max heeft het het afgelopen jaar ongelooflijk goed gedaan."

"Het is nog wat vroeg", meent tienvoudig Grand Prix-winnaar Gerhard Berger uit Oostenrijk. "Hij is van karting naar de Formule 3 gegaan en nu naar de Formule 1. Dat is kort door de bocht. Maar Max kan dat aan. Supertalent. Heel agressief, heel snel. Ik wens hem het beste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl