NOS SportAangepast

Geesink zette Suriname op z'n kop

Anton Geesink heeft vele memorabele partijen gejudood. Maar er zijn ook wedstrijden die in de vergetelheid zijn geraakt. Zo'n wedstrijd is de worstelpartij tegen de broers Bholu in Suriname. Geesink was behalve een groot judoka ook een uitstekend worstelaar.

Na zijn overlijden vier jaar geleden is het persoonlijk archief van Anton Geesink door de familie geschonken aan het Utrechts Archief. Voor de tentoonstelling bekeken de medewerkers de duizenden documenten, foto's en vele uren beeldmateriaal. Daarbij stuitten de archivarissen op beelden van een worstelpartij in Suriname, drie jaar na zijn gouden olympische medaille in Tokio.

Veel geld verdienen

Dick Staphorst was destijds sportofficier in het leger van Suriname. Volgens hem was Geesink naar Suriname gekomen om te worstelen tegen de toentertijd wereldberoemde Bholu-broers uit Pakistan. "Je kon veel geld verdienen als je van de broers wist te winnen. Het ging per wedstrijd om 5000 Surinaamse guldens, een heel bedrag in die tijd. Er zaten wel voorwaarden aan. Je moest eerst van de ene broer winnen alvorens je tegen de andere broer mocht worstelen."

Geesink wilde de uitdaging wel aangaan en vertrok naar Suriname. In een vol stadion herinnert Staphorst zich: "Het zat stampvol, tot in de lichtmast zaten mensen. Zo'n worstelpartij gaat over drie rondes. Er was een zeil gelegd midden op het voetbalveld. De eerste wedstrijd won Geesink met zijn favoriete judoworp de uchi-mata. Ook de tweede partij won hij."

Partij van niks

Tussen de tweede en de derde ronde zaten een paar dagen. Geesink trok de binnenlanden van Suriname in en gaf judoclinics. Van de derde en laatste ronde zijn geen filmbeelden, maar verhalen over die partij zijn er des te meer. Volgens Anton Geesink probeerde zijn tegenstander de partij te traineren. Staphorst fungeerde als grensrechter. "Het was een partij van niets. Geesinks tegenstander ontliep het gevecht. Hij pakte Geesink even beet en liep dan weer weg. Woedend werd Anton. Die riep: 'Kom hier, kom hier!'"

"Geesink stapte op een gegeven moment buiten de mat. Hij rolde om om weer op de mat te komen. De Bholu-broer dook boven op hem en riep: "Ik heb gewonnen." Het stadion brulde. Geesink wilde dat zijn tegenstander gediskwalificeerd werd. Uiteindelijk stak de scheidsrechter Geesink zijn hand omhoog en riep hem uit tot winnaar. Op de tribune brak trammelant uit tussen voor- en tegenstanders van deze beslissing. Het was een chaos. Wij gingen onder begeleiding van de marechaussee terug naar het hotel en Geesink kon de volgende dag het geld gaan cashen bij de bank."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl